Как да отслабна?

Назад

26 April 2016

Как да отслабна ?

Най-често задаваният въпрос на планетата мисля, че е “Как да отслабна?”, а отговорът му всъщност е толкова лесен – като “подреждаме” хормоните си. А как да ги “подреждаме” - чрез храната, която приемаме, като се научим как да я съчетаваме.

Ето какво си представят повечето хора с наднормено тегло, като чуят „отслабване“ –

         ФИТНЕС, бягане или сложни упражнения 

     +

           САМО  ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

В това вече съм се убедила, близо 80% от искащите да отслабнат си представят глад и фитнес и даже не се опитват да започнат  – това изобщо не е вярно или пък нужно! Първото нещо, което е много важно да знаете е, че добрата фигура е 70 % хранене + 30 % движение, не както повечето си представят, че без фитнес - отслабване няма ! Разбира се, че е нужно движение, но то може да бъде под всякаква форма – разходка, танци пред телевизора, подскачане, бурна игра с детето, колело, секс и какво ли още не – намерете вашия начин да се движите и да се чувствате добре! Също така един много голям процент от хората са приели наднорменото тегло за даденост и край, все едно това е задължително и е до живот. Често си намират оправдания, за да се успокоят, но това е временно и всъщност си остава една депресия и едно недоволство към себе си. Всичко може да се промени с промяна на начина на живот – хранене, мислене и движение – абсолютно всичко и то за няколко месеца.

Помислете, тези няколко месеца така или иначе ще минат, защо да не изглеждате така, както винаги сте мечтали и да не се чувствате супер доволни от себе си?

Е, вече знаете как – научавате се да си комбинирате правилно храните, храните се на 3-4 часа, пиете вода и се движите, резултатите сами ще идват, килограмите сами ще се свалят и забравяте за диетите. Това си е просто начин на хранене, при който ядеш всичко, но така го комбинираш, че тялото ти приема нужните си от протеин /40%/ + въглехидрат /30%/ + мазнина /40%/ и започва да работи максимално добре, да гори всички излишни мазнини, да лекува започнали инфекции, да ти дава повече енергия и т.н.

Наднормените килограми не са даденост – направете първата крачка и то без да гладувате и да изтезавате тялото си – било то психически или физически! 

Най-първото и важно нещо, което трябва да направим, ако наистина сме решили, че веднъж за винаги искаме да се отървем от излишните си мазнини, е да повярваме, че това може да стане. Да започнем да си се представяме слаби, как ще се чувстваме, ако вече сме слаби, как ще се движим, как ще ни е по-леко, как ще сме по-здрави, как ще сме по-подвижни, как ще изглеждаме, как ще ни гледат другите, как ние самите ще се оглеждаме и ще се харесваме – толкова е важна тази предварителна нагласа, толкова е важно да се почувстваме все едно вече сме успели!!! Ако пък вече сте били слаби и по някакви причини сега сте с наднормено тегло, много би помогнало да гледате или сложите на видно място снимки от този период, в който сте се чувствали добре. Мотивацията е състояние с различна продължителност – от нас самите зависи колко ще продължи тя! Ако постоянно се мотивираме и правим нови крачки към успеха, то целта ни ще става все по-близо! С  малко търпение и вяра всичко се постига! Ако обаче се поддаваме на чуждо мнение, шеги или ако някой ни казва „няма да успееш и този път“, ако взимаме нещата навътре, ще започнем да си намираме  оправдания и така лека полека мотивацията угасва и идват нови и нови извинения, за да не постигаме целите си! И защо всичко това – някой ти казва не можеш и ти му вярваш, край! Напротив, опитвайте се да взимате тези неща за стимул, надъхвайте се още повече. Това са постижими неща и дори лесно постижими – въпрос на няколко месеца да замените няколко навика с други по-добри, докато дойде промяната, след това не ви остава нищо друго, освен да се чувствате добре и да поддържате постигнатото. За това не отлагайте, действайте – първо променете мисленето си, после храненето и движението!

Постоянно чувам някой да ми казва “Охх, ама ти си си слаба – голяма късметлийка си!” Слаба съм, защото се съобразявам какво ям, да, ям всичко – и шоколад, и тестени изделия, просто съм се научила да ги съчетавам правилно и не дебелея, намерила съм си мои начини да си имам всеки ден движение, научих се да мисля позитивно, да не намирам за какво да се оплаквам, а за какво да съм благодарна и се научих да бъда щастлива, въпреки обстоятелствата! Така че, ако искате да отслабнете, първо започнете от мисленето, настройте се за успех, вярвайте в него въпреки всичко и всеки, правете всеки ден крачка към него и то ще се случи!

Отслабването не е някакво чудо, което се случва само на избрани хора – отслабването го контролираш само ти и никой друг!

Ако някой ти казва “Аз се храня правилно от дълго време – просто съм дебел – ген“, не му вярвайте – явно човекът не е ориентиран все още какво е правилно хранене и по-точно балансирано, или има слабост към някой въглехидрат (сладко, тестяно и др.) :) Няма човек, който  се движи достатъчно и се храни балансирано от дълго време и е дебел! Или яде по 1 път на ден и хормоните са му объркани, или храната е здравословна, но пак такава, от която се дебелее /фурми, ядки и др./, или не се движи достатъчно, или вместо вода пие по 2 литра кола, или набляга на въглехидратите – та дори и да са здравословни. С две думи, има грешка, щом не се получават нещата. Ако и вие не знаете защо  не отслабвате, въпреки, че опитвате от дълго време най-различни неща, разгледайте Зоната “на око” и обясненията как са съчетани храните; помислете как вие ги съчетавате, дали между храненията сте свикнали да си похапвате разни уж дребни неща, дали хапвате на всеки 3-4 часа, дали пиете кафето с 3 л. захар, дали пиете вода и т.н.