Най - коварното дебелеене е от диети !!! Спрете ги!

Назад

07 December 2016

Всеки ден се срещам с хора с наднормени килограми, отчаяни, хора които имат воля и ако решат могат да са постоянни, но вече са почти предадени...

Защо ли ? Защото са пробвали "всичко" - всички диети + такива измислени от тях , всички гладувания, всякакви нови хапчета и всичко...

Мъчно ми е...млади хора да ми казват, че вече са пробвали всичко и нищо не действа, да ми казват че са супер депресирани, че не искат да се срещат с приятели, че не им се правят доста любими неща, защото или килограмите пречат или ги е срам от начина, по който изглеждат, че нямат желание за живот, че изпадат в дълбоки депресии, че стават по озлобени или нервни както към себе си, така и към околните.

Например няколко дни подред се срещах все с жени, които са били слаби и са станали, поради една или друга причина пълни, може би това е най - кофти ситуацията, защото сам знаеш колко добре си се чувствал и как добре си изглеждал преди, и изведнъж как всичко отива по дяволите.. Ситуацията при повечето е следната – качили са по някаква причина някакви килограми, дали от бременност, дали от стрес, дали от менопауза или нещо друго и после са започнали опитите да ги свалят . Ето какви са най – честите опити според това, което на мен ми разказват : 

Опит само с плодове и зеленчуци...

Опити с глад по цял ден, измислена от тях си диета  /малко солетки или малко ябълка и вечерта по малко от храната/...

Опити с диетата на еди си кой или на другия известен или по-известен диетолог, инструктор и т.н. … , която в повечето случаи, изключва някоя група храни, жизнено важна за организма...Например изключване на въглехидрати, изключване на мазнини и т.н.. 

Опити с глад – всичко, за което се сетите – 10 дена само на кленов сироп и вода, 20 дни само на ябълки и вода, 20 дни само на краставици и домати, 1 месец само на мляко с малко овесени ядки, най – бруталното беше, една жена като ми разказа как е карала на по 2 кутии цигари на ден с чайове, защото те и убивали апетита й и така за 1 месец свалила 4 кг…. Ужас – не правете това ! :)

Опити с гелове за отслабване, с хапчета за отслабване, с колани за отслабване, с добавки и какво ли не?!…

И какво се случва ? – Започват диетата, глада и там каквото от тези изброени са си избрали, за да свалят тези малко качени излишни килограми…

И от там се започва – изтощени са, разказвали са ми колко им е причернявало, как са се разтрепервали, какво главоболие са изпитвали, как са се лишавали зверски, само в името на хубавото си старо тяло и тук има няколко варианта – да разгледаме: 

ПЪРВИ ВАРИАНТ

*** Успяват да издържат и да свалят килограмите си, въпреки че гладуват, че се чувстват супер изтощени, че тялото им ясно показва – СПРИ! НЕ Е ТОВА НАЧИНА! Как им показва ли? Като нямат сила, като се чувстват зле, като са отпаднали, като им прилошава, като мислят само за това, което им е забранено, като се разболяват дори… Всичко това ясно показва, че не е това начина !

И какво се случва – давам точен пример, просто с измислено от мен име:

Иванка е забременяла и качва 25 кг по време на бременността, след няколко месеца сваля повечето качени през това време килограми и й остават последни 10 и тези последни 10 ги атакува с диети – да кажем, че започва да гладува и или да се опитва да яде само 1 група храни, примерно по съвсем малко плод за цял ден или малко солетки и т.н… За кратко време с много мъка и глад, сваля тези последни 10 килограма – НО!!! От там се започва…Първо, тя като  е лишавала това тяло няколко месеца, то започва да си иска своето и като спре диетата, първо започва да й се яде всичко и то особено вредно, сладко и тестяно и става като освирепяла и след този глад си казва... айде бе само малко, после пак ще се ограничавам ...

И второто нещо, когато липсват важни елементи, от които тялото се нуждае всеки ден, на всяко хранене /ПРОТЕИНИ, ВЪГЛЕХИДРАТИ И МАЗНИНИ/, а нашата Иванка месеци наред е лишавала тялото си от някое от тях, то тогава мастните й клетки така са се видоизменили, че наистина каквото и да започне да яде й се лепи и да не кажа даже двойно….И така свалила си е 10-те килограма, започва да си хапва по старо му.. качва ги + качва още 5-6 отгоре, хапва си повечко...Минава време, пак решава, че това трябва да се промени и че не се харесва такава, че иска пак да е слаба и този път си избира друга прословута диета, с мъки и глад пак сваля някой килограм, но няма как да си вечно на диета и пак се отказва и пак в резултат си връща килограмите и после си качва и по нещо отгоре :)

И така, докато вече се усети, че е с много килограми над нормата, че е депресирана и че изглежда няма изход, защото – ако е на диета –  не се чувства добре и второ като я спре, всичко се качва обратно, а ако се храни както се храни попринцип – не отслабва и е отчаяна ….

Друг подобен пример: 

Силвия качва килограми и си избира един от по – горните варианти, да кажем, че избира да яде само меса, яйца и т.н.. т.е. протеинова диета. Гладна е, стържи й, писва й от меса, яйца, риба по цял ден, но успява изкарва месеци наред, защото поради някакъв стрес е качила 15 килограма и иска да си върне формата на всяка цена…. И ето резултата – отново видоизменени мастни клетки, изтощено тяло, което иска да си наваксва изгубеното, от липсата на въглехидрати е напълно възможно да е изпадала в кризи, с главоболия, прилошавания и какво ли не! Но тя е успяла, въпреки всички мъки и лишения - какво става след като спре тази диета – пак всичко се качва наново, вече е доста по-податлива към напълняване, хормоните са й изключително НЕбалансирани и си носи последствията – я с някое ново отключено заболяване, я с още и още наднормени килограми. 

ВТОРИ ВАРИАНТ: 

***Не успяват да издържат на глада и на лишенията и си намират перфектни оправдания да спрат

Елена е качила килограми, примерно от липса на движение и повече храна през зимния период и се е оказала с десетина килограма отгоре преди лятото и естествено, иска да си влезе в тесните дънки и блузки и не се чуства изобщо добре. Да кажем, че е много мотивирана, иска да започне да спортува и да се храни правилно, започва да става всяка сутрин да бяга и да си приготвя различна храна, тя да кажем, че също не е добре информирана и избира да яде предимно плодове и зеленчуци. 

Какво се случва? Започва няколко дни много мотивирана, закусва с някакъв плод, обядва със салати, вечеря със салати, бяга…

Но не издържа, чувства се изтощена и не само, постоянно има изкушения, които са навсякъде около нея, дразни се, започва да се чуди сега защо трябва да се лишава, един път се живее, дай да хапне това и после пак ще си мине на диетата, започва да се чувства слабохарактерна и да се обвинява, после пък си намира перфектни оправдания, да не действа и така след седмица, най – много две – се отказва! Ядосва се, че не е успяла, но както казах си има вече оправдание да не действа и започва лека по лека да се примирява с тези килограми… 

И така, защо и Елена не успява ? Защото е слабохарактерна ли – НЕ, защото тялото и е показало отново, че това не е начина като само на плодове и зеленчуци се е чувствала гладна и без сили, и тя просто се е предава, не е успяла да издържи.. Защото отново повтарям, когато лишавате тялото си – то си го показва, ДА, плодовете и зеленчуците са много полезни, но това са само въглехидрати, организма ни всеки ден има нужда И от достатъчно протеини И мазнини, а тя като не ги получава, пак се чувства гладна, изтощена и т.н.. Да не говорим пък, колко е трудно да промениш 2 навика едновременно – както е ядяла вредно и е полежавала цяла зима, изведнъж и спорт и хранене за един ден …но това е друга тема :)

И какво става, какво тогава да направят тези хора, как да излязат от положението, в което се намират?

Междудругото, ако се чудите кой от двата варианта е по – добър, аз ще ви кажа, че от това което съм видяла до тук, най – пълните хора са точно тези с най – инат характер, които са успявали да гладуват, които са успявали да издържат докрай с диетите, но за сметка на какво ? На здравето си, на тоталното си преобразяване след всяка следваща диета, все повече килограми, все повече желание за сладко, за тестяно, все повече депресии и т.н.. За това не се обвинявайте дори и да не сте успели да спазите 1 диета в живота си, ако не сте се чувствали добре от нея, значи тя не е била за вас! 

Точно затова препоръчвам да пробвате Зоната! 

Да спрете с диетите и да се научите да се храните на често, балансирано, да пиете вода и да имате някакво движение. 

Има огромна разлика между това да се храниш добре и това храната ти да е НАИСТИНА БАЛАНСИРАНА ! 

Както и има голяма разлика дали ядеш 1, 2 пъти на ден, дори и балансирана храна или 4,5 пъти на ден и не пропускаш хранене ! 

Като започна да обяснявам на хората, че може да се яде и да се отслабва те не ми вярват, те ме гледат странно и наплашено и си казват, че не може да бъде, , казват си “аз гладувам, мъча се и едвам свалям килограми, а тук с толкова храна и то на често и да отслабна – не е реално” ! Има хора, които направо вече се страхуват да се нахранят, чудят се кое хранене да пропуснат или колко по – малко да хапнат, за да не качат още...

И като започнат да свалят килограми, да ги задържат и да се чувстват прекрасно, тези хора и ме питат така : “добре де – защо тогава не спазват всички тази Зона, защо не я напишат в учебниците, то е невероятно ядеш всичко и си в перфектна форма, енергичен си, здрав си ?Защо тогава има толкова дебели и болни хора, като си има “лекарство” за това ? Защо хората пият хапчета и спазват изморителни диети, като има нещо подобно ?

Ще ви кажа : “Аз лично останах изненадана като отворих един учебник по “Хигиена на храненето” /този предмет се учи в някои училища / и вътре си пишеше най – здравословното хранене е балансираното хранене, ако трябва да го изразим  в проценти – протеини 30 %, въглехидрати 40%, мазнини 30%, това си е точно Зоната. Т.е. написано е в учебниците, НО, има едно голямо но, първо не навсякъде се учи, изобщо не се обръща нужното внимание на храната, движението и водата, варианта е ние сами си се образоваме :)  и второ не забравяйте, че в момента най – доходоносният бизнес е фармацията, най – “удобно” е да сме си болни, да си ходим на доктор, да ни изписват антибиотици и скъпи лекарства или да сме дебели и да търсим лесни варианти за отслабване с хапчета и т.н.. Така, сме най – удобни :(:(:( 

Пак ще кажа, не вярвайте на мен, сами проучете за тази Зона, вярно е ще изгубите няколко часа за да я разберете и 1,2 месеца докато свикнете да се храните така, но това после остава за цял живот. Дали си заслужава???

Това НЕ Е ДИЕТА, а начин на живот, научаваш се кое как се съчетава и по колко може от това и това.. Храниш се на често, балансирано, учиш се на постоянство и завинаги си в чудесно здраве и перфектни килограми.

Все пак аз съм оптимист и мисля, че има надежда за промяна...Днес останах супер очарована и щаслива, че и по едно детско предаване обясняваха точно за Зоната, как децата трябва да се хранят, колко е важно това хранене и за малки и за големи…Как ако се храниш правилно няма да си затлъстял, да си депресиран, да си болен и т.н…много се зарадвах, аз нямам спомени на нас да ни е казвано подобно нещо...Също така вече няколко познати ми казаха, че лекари са започнали да препоръчват Зоната на болните си пациенти, да ги насочват да си обърнат внимание на начина на живот, на мислене...Защото начина не е просто да изпишеш лекарства, колкото да потушиш симптомите и после да оставяш хората да се спасяват сами, начина е да им подскажеш, че има превенция за тези болести, че може много да си спестят ако си обръщат внимание и т.н... 

Не отлагайте, Зоната може да промени целия ви живот, може да ви излекува, може да ви разхубави, може да ви направи и по – щастливи ! Ако не знаете от къде да започнете – https://www.kakvodaqm.bg/zonata-i-metoda-na-oko , желая ви успех!