03 February 2021
Още ли си мислите, че за да отслабвате не трябва да доближавате сладки храни?
Днес ви предлагаме топ 3 на най-харесваните десерти в ЗОНАТА! Различните продуки имат различни вкусове, едни храни са солени, други кисели, трети сладки, това е вкус, който съществува в природата, естествено и не бива да се лишаваме от него.
Необходимо е единствено да знаем как да го съчетаем, за да е балансиран и да не повишава кръвната ни захар, както в повечето стандартни сладкиши с много захар, брашно и вредни мазнини.
Най-редовното ми съобщение от вас на лично е – “Кати, аз ям сладко и отслабвам, без вина! Това е чудо!”
Не е чудо, просто баланс 🙂
Опитайте и вие, изобщо не ми вярвайте!
Ето едни от най-харесваните от вас рецепти и идеи:
Започваме със супер вкусен бананов кекс с кокос и рожков!
Необходими продукти:
5 яйца
1 голяма чаша цедено кисело мляко /300 г/
1 средно голям банан /120г/
2 с.л. какао /10 г/
3 с.л. брашно от рожков /18 г/
4 – 5 с.л.кокосово брашно /84 г/
1 пакетче бакпулвер
стевия за подслаждане/може и без нея/
ванилия
Начин на приготвяне:
Яйцата разбиваме със стевията. Добавяме намачкания банан и цеденото мляко с бакпулвера. После е ред и на останалите съставки без какаото и рожкова. Получената смес разделяме на две /не е задължително да са еднакви половини/ и в едната добавяме какаото и рожкова. В малка тавичка /в случая е правоъгълна, силиконова/, редуваме смесите докато свуршат. Печем около 35 – 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Към края на печенето може да проверите с дървено шишче или клечка за зъби дали е изпечен кекса.
За тези, които искат да знаят повече:
Този кекс е за 8 блока протеини /яйцата и цеденото мляко/, въглехидрати /банана, какаото, брашното от рожков и кокосовото брашно/ и мазнини пак от кокосовото брашно, защото е смесен продукт и съдържа мазнини, както е и с какаото. Но все пак можете да си сложите в кекса три четири бадема или два ореха. Няма да се наруши чувствително баланса.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите на 4 във всяко парче ще имате по 2БПВМ. Едно парче е супер за закуска както и за междинно хранене. Благодарим за идеята и снимката на Елица Паргова. Да ни е вкусно :*:* :* За тези, на които вкусът им има нужда още от повече сладко, може след като е готов кекса, към всяко парче да си слагат по малко топинг мед отгоре…
Продължаваме с бързо шоколадово кремче!
Необходими продукти :
180 г обезмаслена извара*
7 г протеин на прах*/ако имате/
2 с.л.натурално какао
3 пълни с.л. кленов сироп / 42 г / или 1 с.л. и ½ мед / 33 г /
½ по – голямо меко авокадо /4с.л./, може и по – малко авокадо + няколко ядки / 2 с.л. авокадо + 6 ядки натрошени за украса /
50-70 мл прясно мляко
по желание: ванилийка, есенции, портокалови корички или съвсем малко от сока на портокала за аромат
За тези, които искат да знаят повече: това кремче е 4 блока П,В,М. Протеините са от изварата и протеина, въглехидратите са от кленовия сироп и какаото и мазнините от авокадото.
Начин на приготвяне: Всичко се слага в блендер, Нутрибулет или каквато и да е машинка и се пасира за кратко! Това е – бързо, лесно и много вкусно! Специално за такива, които обожават сладкия, какаов вкус!
Забележки: *За изварата – може да е всякаква марка, просто най-меката на консистенция и вкусна е тази от Лидл в зелената опаковка на Пилос, като цедено мляко е.
*За протеина на прах, ако нямате, може спокойно да добавите още 60 г извара към другата смес, вместо протеина и пак ще има баланс 😉
По колко може да изядете?
За малко хранене: половината кремче
За голямо хранене: цялото кремче, но трябва да не ядете нищо друго или примерно само зелени салатки микс 😉
И не на последно място, тотален хит с Морковена торта с крем !
Необходими продукти:
240 г настъргани моркови
40 г кленов сироп или мед /4 равни с.л./
3 яйца
200 г извара (най-добре става с кремообразна извара Пилос, която е от ЛИДЛ) + 2-3 с.л. кисело мляко
40 г орехи или други ядки
1 ч.л. бакпулувер и по желание – ванилия, стевия и т.н.
Начин на приготвяне:
Настъргвате на ситно морковите, разбивате добре яйцата (с миксер за 10 минути). Ако имате стевия (билка, която е без калории, а подслажда), сложете при яйцата, докато разбивате, смелете орехите.
След това смесете яйцата, морковите, бакпулувера и орехите, разбъркайте добре и изсипете сместа в кръгла тавичка върху хартия за печене и печете на умерена фурна до готовност на блата. Аз нямах такава тавичка и просто направих кръг в голяма правоъгълна тава, като го подравних добре.
След като изстине блата, го разрежете на 2 пъти – като на кръст, както съм показала на снимката /със стрелкичка надясно/.
Разбийте на ръка изварата с киселото мляко и меда (или сиропа), може да сложите ванилия и други подобни екстри.
Подредете тортата – разделете я на две и сложете 2 блата, по средата и отгоре сложете от получения крем, направете това и с двете части.
Може да я охладите, може и да я започнете веднага, въпрос на … лакомия, аз я “опитвам” веднага.
За тези, които искат да знаят повече – Цялата торта е 6 блока П,В,М. Протеините са от изварата и яйцата, въглехидратите – от морковите и меда/кленовия сироп и мазнините – от орехите. Ако изядете едната част, съответно би трябвало да са по 3 блока всяка.
По колко можете да изядете – Ако приемем, че излизат две мини торти, то едната от тях е за едно голямо хранене.
От тук може да закупите книгата ми с много споделени истории на хора, които се хранят по Зоната, които тотално промениха мисленето си за храна и отслабване и съотвено подобриха здравето и телата си 🙂 Зонови рецепти на традиционни български ястия може да намерите в електронната ми книга, за да закупите последвайте линка
Мечтаното тяло + перфектно здраве, без лишения и глад, това само Зоната може да го направи!