Необходими продукти:
120 гр. бисквити
60 гр. лешников тахан
450 гр. извара
200 гр. скир
150 мл. кокосово мляко
2 яйца
2 с.л. царевично нишесте
100 гр. еритритол или стевия
140 гр. ягоди
1 ч.л. сок от лимон
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Първо натрошаваме бисквитите и смесваме с лешниковия тахан. Да стане еднородна смес. От полученото тесто си правим основа или блатче като за чийзкейк на дъното на форма за торта с диаметър от 20 до 24 см. Влиза в хладилника за малко да стегне. През това време приготвяме крема. Разбиваме с миксер изварата, скира, кокосовото мляко и еритритола или стевията. Отделно разбираме яйцата и прибавяме и тях към сместа. Накрая добавяме ванилията и нишестето. Разбиваме и изсипваме сместа върху блата. Ако тавичката ви е с падащо дъно, трябва я увиете с алуминиево фолио, за да не влезе вода вътре. Печем на водна баня върху друга по-голяма тава за 45мин. на 180 градуса, след което изключваме фурната и оставяме за час вътре. През това време на котлон в тиган изсипваме ситно нарязаните ягоди заедно с 1 с.л. еритритол, след като се редуцират, добавяме 1 ч.л. лимонов сок. Изчакваме да поизстине сладкото и го намазваме върху вече изпечения и изстинал чийзкейк.
За тези, които искат да знаят повече:
Уникален чийзкейк се получи за 13 блока протеини /от изварата, скира, яйцата/, въглехидрати /от бисквитите, ягодите, нишестето/ и 26 блока мазнини от тахана и кокосовото мляко, които удвояваме заради обезмаслената извара и скир.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите на 6 парчета, във всяко ще има малко повече от 2БПВМ. Едно такова парче за закуска или междинно хранене е мммм…
Може и половин парченце за след вечеря или обяд :*
Снимката и рецептата са на Неви Дукова. Благодарим и да ни е вкусно :* :* :*