Необходими продукти:
За блата:
1 яйце
2 с.л. мед/кленов сироп
Една непълна чаена чаша / 150 мл /прясно мляко
3 с.л. / 30 г / масло
Една чаена чаша / 190 овесени трици /
Малко по-малко от 1 чаена чаша / 150 г / брашно /по избор- можете с лимецово, пълнозърнесто, само без ядково – то е мазнина /
1 бакпулвер
За крема:
5 кутийки нискомаслена, мека извара от Лидл в бяла кутийка като от майонеза / 1 250 г / тя е леко кисела и има прекрасен вкус, ако сложите стипцава извара, няма да се получи добре, друг вариант е да сложите нискомаслено, цедено мляко /
1-2 с.л. кисело мляко
2 с.л. мед/кленов сироп
Шепа боровинки / 80-100 г /
2-3 с.л. вода
6 с.л. сух протеин ванилия/ако нямате протеин на прах, пак ще се получи, ще се позагуби лееко баланса, но пак ще бъде вкусна и здравословна/
И още:
24 ореха – смлени за поръсване между блатовете и за отгоре.




Начин на приготвяне:
На блатовете:
Разбиваме яйцето, кленовия сироп /меда, млякото, маслото и бакпулвера. В широка тенджера слагаме тази смес и загряваме на котлона като бъркаме енергично като внимаваме да не заври.Доста увеличава обема си. Около десетина минутки е бъркането, докато сместта придобие карамелен цвят. Сваляме от котлона и оставяме да поизстине леко. Прибавяме брашното и триците и замесваме тесто. Разделяме на 7-8 топки и разточваме кръгли блатчета на колкото тънко и широко искаме. Печем всеки блат по 5-6 мнути върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 160-170 градуса с вентилатор.
На крема:
В малък съд изсипваме боровинките с маалко водичка и струйка мед.Намачкваме с вилица боровинките и загряваме тази смес на водна баня на котлона. Леко да поври и да се посгъсти и изключваме. Като поизстине смесваме с изварата, киселото мляко, меда и протеина.
Сглобяването е много лесно. Блат, крем, боровинки, орехи и така, докато завършим с крем и боровинки. Поръсваме с орехи и Воала! Бон апети! 😉
За тези, които искат да знаят повече:
Цялата торта е за 30 блока протеини, въглехидрати и мазнини. Протеини са яйцето, изварата и сухият протеин. Въглехидрати са брашното, меда, триците и боровинките, а мазнини са маслото и орехите. Може малко повече орехи да се сложат заради протеина на прах.
Как можете да си я хапвате?
Разделя се на 16 равни парчета. Така във всяко има по около 2БПВМ. Хапвайте я за закуска или междинка. Или половин парче за десерт без никакви угризеня 🙂
Това удивително френско бижу ни предостави Албена Боянова. Бени, благодарим за страхотното изпълнение и презентация.