Необходими продукти:
7 г протеин на прах * / другия вариант е 14 г протеин + 112 г извара, и по двата начина го приготвих все става супер/
168 г обезмаслена извара /меката от Лидл /
3 белтъка от яйца
150 г круша
30 г брашно по избор / без ядково и ленено в случая/
1 пълна с.л. натурално какао /10 г/
1 пълна с.л. кленов сироп или мед /12 г/
18 г чия + 18 г начупени или смлени ядки – по оригинална рецепта е с бадеми / може 36 г само от едното, ако нямате и от двете/
25-35 мл вода*/внимавайте с водата/ , ½ ч.л. бакпулувер, есенция ванилия, малко стевия / за още подслаждане/
Начин на приготвяне:
Нарязвате крушата на малки кубчета.
Разбивате 3-те белтъка до получаване на гъста пяна с миксер.
Смесвате всички останали продукти в друга купа – изварата + брашното + какаото + чията и ядките + бакпулувера + ванилийката + малко стевия + кленовия сироп + протеина и накрая добавяте малко вода / 25 – 30 мл / и разбърквате добре, трябва да се получи гъста смес, а не рядка като за палачинки 😉
След това трябва внимателно да смесите белтъците със какаовата смес, за да не спаднат. Разпределяте равномерно крушата в тавичка за печене и отгоре заливате със сместа. Моята тавичка е с 22 см диаметъра, ако го направите в по – малка може да не се изпече много добре 😉
Слагате десерта в добре загрята фурна на 180 градуса и печете около 40 минути. Все пак наблюдавайте 😉 Много вкусно и засищащо 😉
Разделяте на 6 равни части и оставяте да изстине, по – вкусен става!
За тези, които искат да знаят повече: това са 6 блока П,В,М. Протеините са от протеина, белтъците, изварата и малко от чията, въглехидратите от кленовия сироп, крушата, брашното и малко от какаото, мазнините са завишени, защото протеина е чист, белтъците също и изварата е обезмаслена и идват от чията и ядките.
По колко може да изядете?
За малко хранене: 1 или 2 парчета, може с малко айран или малко кисело мляко.
За голямо хранене: 2 парчета + ½ кофичка кисело мляко 2% или 3 цели парчета.
Забележки:* За протеина на прах, ако нямате – не е проблем , може да добавите още 1 белтък към другите 3 и да добавите още 30 г извара към десерта, за да не объркате баланса.
* За водата – внимавайте, единия път направих много рядка сместа, като си мислех, че чията доста ще поеме и после го пекох 2 часа и така и не се получи хубава консистенция, затова добавяйте малко по – малко и бъркайте добре !