Необходими продукти:
За блата:
1 яйце
2 с.л. цедено мляко с щипка сода в него /100 г/
2 с.л. какао /10 г/
1 пълна с.л. овесени трици /19г/
6 нарязани на ситно лешника
1 малък банан / 80г /
настъргана лимонова или портокалова кора,стевия и ванилия по желание
За крема:
112 г мека нискомаслена извара от Лидл / или рикота същото количество /
2 с.л. цедено мляко /100 г/
60 г киви / или 75 г круша или 100г друг плод /
9 ядки
по желание: ванилия, есенции и други
Начин на приготвяне:
Разбиваме с вилица яйцето и към него прибавяме цеденото мляко като разбъркваме леко. Прибавяме овесените трици и какаото, нарязаните на ситно лешници и предварително размачкания на каша банан. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Прибавяме есенциите и разстиламе върху хартия за печене в малка правоъгълна тавичка. Изпичаме блатчето в предварително загрята на 180 грауса фурна за 15-20 минути или до зачервяване. Като се изпече оставяме да изстине и приготвяме крема. Той се приготвя много лесно – просто смесваме меката извара / или рикотата / със цеденото мляко, прибавяме нарязаното на парченца киви / или круша.. /, ситно нарязаните ядки и овкусяваме с есенциите и стевията. Разбъркваме и готово. Върху вече изстиналият блат нанасяме равномерно крема и завиваме на руло. Оставяме в хладилник за няколко часа да престои малко. После се наслаждаваме на прекрасния вкус на това бананово-какаово руло!
За тези, които искат да знаят повече:
Този десерт е за 5 блока протеини, въглехидрати и мазнини. Протеините са от яйцето, цеденото мляко и изварата, въглехидратите са от какаото, овесените трици и плодовете, а мазнините са от ядките.
Как можете да си го хапнете?
Готовото руло разделяте на 5 равни парченца. Във всяко има по 1БПВМ. И сега:
Вариант 1: По две парчета за закуска или междинка и остава едно парченце за десерт към голямо хранене.
Вариант 2: Три парчета за едно голямо хранене и остават две парчета за закуска или междинка.
Приятен апетит!