Намерете рецепта с нашата търсачка

Facebook

Лек десерт с тиква, мед, орехи и крем

Назад

Необходими продукти: 

450 г извара на Пилос *

2 яйца 

700 г сварена и намачкана с вилица тиква / не с пасатор/

2 пълни с.л.мед /40 г/

50 г натрошени орехи   

По желание: канела, малко сок от лимон/лайм в крема, стевия и др.

Начин на приготвяне:

за блата:

Сварявате тиквата, отцеждате добре от водата и намачквате с вилица. Веднъж реших да направя пюрето с пасатор и тиквата не беше добре отцедена, съответно блата стана много течен и нямаше изпичане, затова внимавайте тук :)

Добавяте жълтъците и малко стевия и разбърквате отново.

Разбивате отделно белтъците до получаване на гъста пяна и внимателно прибавяте към вече охладената смес с тиквата и жълтъците.

Добавяте и добре натрошените орехи внимателно към сместа.

Слагате да се пече на умерена фурна до готовност.

за крема: 

Изварата се смесва с втечнения мед, малко сок от лимон и по желание малко портокалови или лимониви корички.

След като блата е готов и охладен се намазва с крема и се слага в хладилника. 

Най – вкусен става като престои по – дълго, аз го правя вечер и го започвам на другата сутрин :) Приятен апетит! 

За тези, които искат да знаят повече: Това са 10 блока П,В,М. Протеините са от изварата, яйцата, въглехидратите са от тиквата и меда, мазнините от орехите.

Разделяте на 6 равни части и може да изядете 1 парче за малко хранене + няколко с.л.кисело мляко или 2 парчета чисти :)

За голямо хранене може да изядете 2 или 3 парчета, като пак може да гарнирате с малко кисело мляко :) 

Забележки:* Изварата ако не е на Пилос няма да се получи хубав крема, тази извара е много мека и много прилича на кисело цедено мляко. Ако не може да я намерите, може да заместите с цедено нискомаслено мляко 700 – 800 гр.

Рецептата я намерих в интернет, просто я балансирах да бъде по Зоната. :)