Необходими продукти:
- 260 г настъргани моркови 2БВ
- 48 г кленов сироп или мед 4БВ
- 3 яйца 3БП
- 168 г нискомаслена извара (най-добре става с кремообразна извара, която е от ЛИДЛ) + 2-3 с.л. кисело мляко 3БП
- 9бр(цяли орехи) или 27 бр лешници 9БМ /добавени 3 допълнителни блока заради обезмаслената изварата/
- 1 ч.л. бакпулувер и по желание – ванилия, стевия и т.н.
Начин на приготвяне:
Настъргвате на ситно морковите, разбивате добре яйцата (с миксер за няколко монути). Ако имате стевия (билка, която е без калории, а подслажда), сложете при яйцата, докато разбивате, смелете орехите.
След това смесете яйцата, морковите, бакпулувера и орехите, разбъркайте добре и изсипете сместа в кръгла тавичка върху хартия за печене и печете на умерена фурна до готовност на блата. Аз нямах такава тавичка и просто направих кръг в голяма правоъгълна тава, като го подравних добре.
След като изстине блата, го разрежете на 2 пъти – като на кръст, както съм показала на снимката /със стрелкичка надясно/.
Разбийте на ръка изварата с киселото мляко и меда (или сиропа), може да сложите ванилия и други подобни екстри.
Подредете тортата – разделете я на две и сложете 2 блата, по средата и отгоре сложете от получения крем, направете това и с двете части.
Може да я охладите, може и да я започнете веднага, въпрос на … лакомия, аз я “опитвам” веднага.
За тези, които искат да знаят повече – Цялата торта е 6 блока П,В,М. Протеините са от изварата и яйцата, въглехидратите – от морковите и меда/кленовия сироп и мазнините – от орехите. Ако изядете едната част, съответно би трябвало да са по 3 блока всяка.
По колко можете да изядете – Ако приемем, че излизат две мини торти, то едната от тях е за едно голямо хранене.