Необходими продукти:
1 яйце
65г скир
8г сух протеин с вкус на шоколад
35г брашно от нахут
5г какао на прах
1 и ½ ч.л. зехтин (завишен заради скира и сухуя протеин)
стевия (като захар, не течна), ванилия, бакпулвер
кората от един среден портокал
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето и слагаме в него стевия на вкус, след това добавяме скира и зехтина. Към получената смес добавяме брашното с бакпулвера (около една чаена лъжичка). Изсипваме протеина и какаото. Сместа става лепкава. Настъргваме портокаловата кора и разбъркваме отново. За да е по-лесна обработката е добре да оставим сместа за няколко часа в хладилника, за да стегне.
След това като решим да печем сладките, загряваме фурната на 180 градуса и през това време изсипваме в една купчина смляна в блендера стевия, за да стане като пудра захар. От сместа си правим топчета, големи колкото орех. Всяко топче овалваме в пудрата и слагаме на хартия за печене в тава. Получават се около 8 до 10 бр. топчета. Изпичаме с вентилатор, средно за 10-15 мин., следете ги.
Едно важно уточнение – тези уникално ароматни и вкусни коледни сладки се ядат изстинали.
За тези, които искат да знаят повече:
Цялото количество е за 3БПВМ. Протеини /яйцето, скира, сухият протеин/, въглехидрати /брашното и какаото/, мазнини /зехтина/.
Как можете да си ги хапнете?
Ако сте изпекли 10 бисквитки, една е за 0,3БВПМ. Хапвате 3-4 броя идеални за закуска с кафе или за следобяд за малко хранене.
Идеята и снимките са на Елеонора Топалова желая приятен апетит :*