Необходими продукти:
- 4 яйца
- 224 г обезмаслена извара /1 кутийка – кремообразната от Лидл/
- 4-5 големи фурми
- 30 г брашно /по избор/
- 30 г смлени ядки /или 30 г ленено брашно/
- 400 г ябълки
- по желание: 1 ч.л. бакпулувер, канела на вкус, стевия /билка, която подслажда с 0 калории/ и т.н.
Начин на приготвяне:
Ако имате блендер, чопър, Нутрибулет или нещо от този сорт, може да го използвате – слагате всички продукти без ябълките и блиндирате до получаване на еднородна смес. Ако нямате, разбъркайте всичко на ръка и нарежете фурмите на много ситно. След това обелете ябълките и нарежете на малки кубчета. Обърквате хубаво готовата смес с ябълките и слагате в тавичка с незалепващо покритие /или постилате хартия за печене, или намазвате тавичката с малко мазнина/ и печете на 180 градуса – 30-40мин. Наблюдавайте, все пак всяка фурна е различна.
По колко може да ядете на едно хранене?
След като е готов паят, разрязвате го на 8 равни парчета. За голямо хранене може да изядете 3 броя, за малко 1 или 2 парчета. Ако искате, може да добавите и малко кисело мляко от 2%. Ако пък обичате пай с много кисело мляко, намалете кекса и добавете повече мляко – т.е. за голямо хранене 2 парчета + 1/2 кофичка кисело мляко, за малко хранене 1 парче + 1/2 кофичка кисело мляко.
За тези, които искат да знаят повече: Това са общо 8 блока П, В, М. Протеините са от яйцата и изварата, въглехидратите са от ябълките, брашното и фурмите и мазнините са от ядките или лененото брашно /това е едно от малкото брашна, които са мазнина, а не въглехидрат/.