*Тази торта е по – скоро за тези от вас, които вече са свикнали с по-естествения вкус на храната, които не обичат вече толкова силно сладки, изкуствени храни…иначе няма да ви е достатъчно сладка..
Необходими продукти:
за блата:
3 яйца
160 г нахутено брашно *
110 г кисело мляко
110 г прясно мляко
100 грама бланширан и пасиран спанак (може замръзен или от консерва) *
1 пакетче бакпулвер, 5 ванилии (много са, за да не се усеща вкуса на спанака – той е само за цвят и разкош), стевия на вкус,
за крема :
448 г извара нискомаслена *
100 г червени плодове / в случая боровинки, може малини и др./
12 ореха
Начин на приготвяне:
Тортата се приготвя супер лесно, само изпичате блата и сглобявате, ето как :
Разбивате яйцата на пухкава пяна с миксер, добавяте спанака, САМО киселото мляко, ванилията, брашното с бакпулвера и накрая стевия на вкус.
Печете във форма с хартия на 220 градуса до готовност за кратко.
Боровинките слагате да поврат със малко водичка и стевия на вкус – трябва да се получи нещо като сладко. – става много бързо – само омекват и са готови.
Когато изстине сладкото смесвате с изварата.
Разделяте изстиналия блат на две, сиропирате със стопленото прясно мляко и сглобявате тортата с крема. Накрая украсявате с настъргани орехи и трохи от блата. Стана много вкусна, засища желанието за сладко и е идеална за сутрешна или следобедна закуска.
*За тези, които са свикнали на много сладко все още, т.е. вафли, сладки торти, шоколади, трябва да добавят нещо сладко към парчето – малко мед като топинг или малко сладко / ако е от боровинки най – добре/ към парчето, защото иначе няма да им хареса, няма да им е достатъчно сладка.
По колко може да ядете?
Разрязвате тортата на 12 равни парчета:
За закуска или междинна закуска: по 1 или 2 парчета, може с малко кисело мляко
За голямо хранене: може и 3 парчета
За тези, които искат да знаят повече: Това са общо 12 блока П,В,М. Протеините са от яйцата и изварата, въглехидратите са от плодовете,брашното и спанака, мазнините от орехите. А прясното и киселото мляко са сами по себе си смесени продукти, т.е. те съдържат и протеини и въглехдидрати и мазнини.
Забележки: * Може и да не слагате спанака, ако не го обичате, той придава цвета на тортата, не се усеща толкова.
* Нахутеното брашно се продава почти навсякъде вече, евтино е, просто с малко по – странен вкус. Ако ме питате дали може да заместите с друго брашно – може, просто нахутеното е с по – нисък гликемичен индекс, т.е. не вдига толкова кръвната захар. И за това и рецептата я записах зелена.
* Изварата я продават само в Лидл, тя е мека, кремообразна, ако не може да я намерите, същата работа ще ви свърши и нискомаслено цедено кисело мляко. Но ако я направите с обикновенна стипцава извара – не мисля, че ще се получи добре.