Необходими продукти:
- 2 яйца – 2 БП
- 2 белтъка – 1 БП
- Скир – 390 гр. – 6 БП
- Желатин – 2 бр. – 2БП
- Кисело мляко 200г – 1 БПВМ
- Овесени трици – 133 гр. – 7 БВ
- Мед – 24 гр. – 2 БВ
- Ягоди – 140 гр. – 1 БВ
- Боровинки – 80 гр. – 1 БВ
- Бадемово брашно – 15 гр. – 5 БМ
- Кокосово мляко – 22 гр. – 2 БМ
- 12 цели ореха – 12БМ
- Хуск, ванилия, бакпулвер, спанак, еритритол
Начин на приготвяне:
Отделяте белтъците от жълтъците. Разбивате белтъците в метална купа с еритритол и малко сол до получаване на връхчета. Отделно разбивате жълтъците с киселото мляко, бакпулвера и ванилията. Добавяте пюрирания спанак, овесените трици, бадемовото брашно, хуска и кокосовото мляко. Към тази смес добавяте и разбърквате бавно белтъците. Добавете и половината смлени орехи. Във форма с падащ ринг изпичате блата на 180 ° с вентилатор за около 25-30 минути. След като блата изстине разбивате скира с меда и ванилията. Разтваряте и единия желатин. Сместа със скира не трябва да е много студена, за да не се пресече желатина и да стане на парцалчета. С тази смес заливате блата и оставяте в хладилника да стегне. След това на бавен огън в касеролка слагате част от ягодите с малко еритритол и ги правите като сладко. Добавяте втория желатин. Ягодите могат да се заменят с малини, горски плодове (по ваш вкус). Върху бялата смес подреждате останалите нарязани парченца ягоди на филийки и част от боровинките. Заливате с ягодовата желирана смес и прибирате в хладилника за една нощ. Декорирате с останалите смлени орехи, боровинки, една ягода и една кайсия за цвят.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази невероятна торта е за 12БВПМ. Въглехидрати /триците и плодовете, меда/, протеин /яйцата, скира, желатина/, мазнина/ядките и кокосовото мляко и бадемовото брашно, удвоени заради скира, белтъците и желатина/.
Как може да си ги хапвате:
Ако я разрежете на 12 парчета всяко ще е за 1БВПМ. Хапвате 1 парче за междинна закуска или като десерт към основно ядене 🙂
Рецептата и снимките са на Spaska Alacheva. Благодарим и. Да ви е вкусно :* :* :*