Необходими продукти:
- 4 белтъка – 2 БП
- 224 г рикота – 4 БП
- 112 г нискомаслена извара – 2 БП
- 20г царевично нишесте – 2 БВ
- 24г мед – 2 БВ
- 160г боровинки – 2 БВ
- 280г ягоди – 2 БВ
- 30 г лешников тахан – 8 БМ
- 4 бр. орехи – 4 БМ
Начин на приготвяне:
В стъклена или метална купа разбивате белтъците за около 7-8 мин. на висока степен. Добавяте 2 с.л. еритритол и разбивате за още 2-3 мин., след това 1 ч.л. лимонов сок и царевичното брашно и бъркате с миксера около 30 секунди. Сместа трябва да е толкова стегната, че като обърнете купата да стои на дъното. Предварително загрейте фурната на 160° C. Разстелете сместа върху покрита с хартия тава за печене и печете докато видите, че започва да покафенява. През това време пригответе млечния крем като разбъркате рикотата, изварата и меда до хомогенна смес. След като блата е готов го обръщате върху друга хартия за печене поръсена с малко пудра захар (това се прави, за да се спре залепването на блата по хартията). Внимателно отлепете и отстранете хартията от блата и го оставете да изстине напълно (около половин час). С половината от крема намазвате блата и поръсвате с 1/2 от нарязаните плодове. С помощта на хартията започнете да сгъвате блата. След като навиете на руло, намазвате отгоре останалата част от крема и разпределяте и другата част от плодовете. Заливате с тахана и поръсвате с натрошените орехи.
За тези, които искат да знаят повече:
Това руло е за 8БВПМ. Протеини /белтъци, рикота, извара/, въглехидрати /мед, плодове, брашно/, мазнини/ядки, тахан/. Удвоени заради обезмаслените протеини.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите на 4 парчета рулото, всяко ще има 2 цели блока, идеални за закуска или следобяд.
Идеята и снимките са на Спасла Алачева, от моя екип. Благодаря и!
Да ви е сладко!