Необходими продукти:
За блата:
- 2 яйца 2БП
- 112 г нискомаслена извара 2БП
- 120 г банан 3БВ
- 10 г какао 1БВ
- 84 г овесени ядки (смляни на брашно) 6БВ
- 18 г бадемов тахан 6БМ
За крема:
- 480 г скир 7.5BП
- 1/2 желатин 0.5BП
- 210 г ягоди 1.5 БВ
- 40 г боровинки 0.5БВ
- 42 г кокосово мляко /гъстата част/ 6БМ
За поръска:
- 30 г шоколад 10БМ
- Еритритол, 1/2 ч.л. бакпулвер, ванилия, есенция ром
Мазнините са удвоени заради скира, желатина и изварата
Начин на приготвяне:
Разбивайте яйцата с 2-3 с.л.еритритол и към тях добавяйте нискомаслената извара, намачкания банан, смлените овесени ядки, какаото, бакпулвера, тахана, есенцията и една ванилия. Разбърквате хубаво до получаване на хомогенна смес, която разпределяте върху тънък слой върху хартия за печене и изпичате в предварително загрята фурна на 180 °С до зачервяване. Докато се пече блата, разбърквате скира с кокосовото мляко, ванилията и още еритритол. Разтваряйте желатина в купичка, за да може да се набъбне, а ягодите нарязвате на филийки.
Оставайте изпечения блат да изстине малко и го намазвате с 1/2 от крема, върху който разпределяте една част от ягодите и боровинките. Навивайте на руло и го намазвайте с крема, върху който подреждате парченцата ягоди. Намазвайте с четка цялото руло с желатина, което е предварително обработено на водна баня. Прибирате в хладилника, за да стегнете за няколко часа. Преди сервиране поръсете рулото с настъргания шоколад и към всяка порция добавете малка ягодка за декорация по желание.
За тези, които искат да знаят повече:
Това уникално шоколадово руло е за 12БВПМ. Протеин /изварата, скира и желатина/, въглехидрати /банана, какаото, овесените ядки, плодовете/, мазнина/тахан, кокосово мляко, шоколад/.
Как можете да си го хапвате:
Ако разрежете на 6 рулото, всяко парче ще е за 2БВПМ. Идеално за малко хранене.
Рецептата и снимките са на Спаска Алачева.
Да ви е сладко!