Необходими продукти:
Първо ще уточня, че няма значение от какъв плод искате да си направите сладко или конфитюр без захар. Единственото, което ви трябва са плодовете, голям съд и сухи бурканчета с капачки за затварянето после. В случая ви предлагам вариант на сладко от сини сливи или череши, а вие можете да си направите от каквото искате. Яла съм сладко и от ябълки – прекрасно е 🙂
Начин на приготвяне:
В случая са използвани 5 килограма много узрял и мек плод за направата на сладкото.
Измиваме сливите и ги срязваме на половинки. Почистваме от костилките. Изсипваме в широк съд и слагаме във фурната на 180 – 200 градуса. Печем сладкото и проверяваме за гъстотата като капнем капка от него върху суха чинийка Ако капката не се разлива бързо и се задържа, сладкото ни е готово. Който иска може да сложи 1 ч.л. лимонена киселина преди затварянето в бурканчетата, както и стевия, ако искате да ви е по – сладко. Разпределяме в бурканчетата и затваряме плътно капачката. Обръщаме с капачката надолу докато изстине. След това прибираме на сухо и скрито за зимата. Да не го изядем веднага :*
За тези, които искат да знаят повече:
Полученото сладко е само от въглехидрати. В зависимост от плода, който се ползва и количеството за блок се променя, но е средно между 30 и 60 г. Където и както да го ползвате в Зоната ще трябва да комбинирате с протеин и мазнина за да е балансирано 🙂 Аз ще ви дам идеи 🙂
Как можете да си го хапвате:
Както е в случая от сини сливи или череши е 1 голяма с.л. за блок въглехидрат /25 г/
От ягоди, малини,праскови, кайсии, ябълки 2 с.л. е за един въглехидратен блок. Това са около 45 – 50 г
Ето две примерни рецепти, в които да участва направеното от нас вкусно сладко без захар :*
Кремче с извара и сладко
3 – 4 с.л. мека извара от Лидъл /112 г/ или цедено мляко /200 г/
2 големи с.л. от сладкото /45 г/
6 броя ядки – бадеми, лешници, кашу или 2 ореха или 1 с.л./24 г/ кокосово мляко/от консерва пак от Лидъл/ от гъстата, бяла част.
Смесвате продуктите и имате страхотно кремче, което е балансирано в Зоната. Можете да го хапвате за закуска, междинно хранене. Да си го взимате в кутийка навън или на работа.
Палачинка с плънка от извара и сладко
За палачинката:
1 с.л. овесени трици /19 г/
1 яйце
1 с.л. прясно мляко или вода
Щипка бакпулвер
Разбърквате продуктите и при непрекъснато бъркане изсипвате в сух тиган. Изпичате от двете страни.
Намазвате със смес от 2 с.л. мека извара /56 г/ + 1 с.л. от сладкото /25 г/ + 3 бадема
Снимките са на Петя Вълевска. Да ни е вкусно :* :*:*