Този сладолед може да се приготвя по много различни начини. Основното е да се замразят плодове и да се пасират. Ето няколко варианта:
1 вариант за 1 хранене
1 среден банан – нарязан на малки парченца и замразен /120 г/ + другите съставки са по желание – канела/какао, стевия, малко лимонов сок, 1 равна с.л. фъстъчено масло или 1 равна с.л. тахан.
Начин на приготвяне:
Замразявате бананите, аз ги слагам от вечерта, в кутийка. Вадите ги от фризера, слагате ги в блендер, Нутрибулет или някаква подобна машина. Блиндирате за кратко, спирате и така за около 2-3 минути е готов. Докато разбивате, прибавете каквото искате от гореизброените неща по желание и блиндирайте за кратко отново. В началото може да ви изглежда, че нищо няма да стане, но се получава при всеки, спокойно. 🙂 Може да си го хапнете веднага, без да замразявате пак.
2 вариант за 1 хранене
1 малък банан /80 г/ + 1 шепа ягоди /140 г/ + по желание – какао/канела, стевия, 1 с.л. натрошени ядки или 1 с.л. фъстъчено масло или тахан
Как да го хапвате?
Това са само плодове, т.е. въглехидрати, за баланс ни трябват протеини и мазнини /ако сте сложили ядки, фъстъчено масло или тахан, имате и мазнини/.
Вариант за след хранене: Ако, например, сте изяли 1 длан месо, риба, сирене или някакъв омлет /т.е. протеин/ със салата от пресни зеленчуци /зеле, краставица, прясна чушка, зелении някакви/, можете, вместо да ядете хляб или плод, да изберете сладолед за десерт.
За тези, които искат да знаят повече: В първия вариант са 3 блока въглехидрати, но, ако сложите фъстъчено масло, тахан или ядки, ще станат и 3 блока мазнини. Вторият вариант също е от 3 блока въглехидрати. Т.е. трябва да добавим портеин – 3 блока, за да изравним. По-долу ще запиша една по-голяма пропорция за сладоледа – 10 блока въглехидрати.
Как може да си направите повече сладолед за 3+ хранения – т,е. да си имате сладолед във фризера 🙂
2 големи банана /300 г/ + 3 шепи ягоди /420 г/ + 1 ч.л. сода + по желание канела/какао, стевия, 1-2 с.л. прясно мляко, 1 равна с.л. фъстъчено масло или 1 равна с.л. тахан.
Начинът му на приготвяне е същият, като след като блиндирате добре всичко, добавяте содата и замразявате отново в кутия. След няколко часа е готов за консумация. Ако искате, може да увеличите дозата, според това за колко човека ще го правите. Може да разделите сместа на 3 равни части и да си хапвате за десерт по 1 част от кутията.
*Може да експериментирате с различни плодове на мястото на ягодите – 300 г малини, или 300 г кайсии, или 300 г боровинки, или 400 г пъпеш и т.н.
*Може да направите сладоледа само от банани, но ще излезе по-малко количество, тъй като бананите са по-високо въглехидратни, все пак ето и този вариант – 3 средни банана + добавките – това са пак за 3 хранения.