Необходими продукти:
За блатовете:
- 3 яйца – 3 БП
- 50 г еритритол – не броим
- 1 с. л. сок от лимон – не броим
- 300 г спанак – не броим
- 95 г овесени трици – 5 БВ
- 15 г паста от шамфъстък – 5 БМ
- 1/2 п. бакпулвер
За крема:
- 325 г скир – 5 БП
- 3 ванилии – не броим
За сладкото от горски плодове:
- 280 г ягоди – 2 БВ
- 65 г малини – 0,5 БВ
- 40 г боровинки – 0,5 БВ
- 50 г еритритол – не броим
За украсата:
- 8 ореха – 8 БМ
Начин на приготвяне:
Бланширайте спанака за 1 – 2 мин. Отцедете го. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците добавете към спанака и ги пасирайте. Към сместа добавете овесените трици, пастата от шамфъстък и бакпулвера. Разбъркайте и оставете настрана за момент. Към белтъците добавете еритритола и сока от лимона. Разбийте ги на сняг. Добавяйте по 1 с. л. от спаначената смес към разбитите белтъци, като непрекъснато бъркате. Получената смес разделете на две части върху хартия за печене. Заравнете блатовете и ги изпечете на загрята фурна с вентилатор на 180 гр. След като изстинат, заравнете ги. Остатъците не ги изхвърляйте, а ги използвайте за украсата. Пригответе крема и сладкото от горски плодове. Сглобете тортата по следния начин: блат, сладко, крем (2 пъти). Украсете я със остатъците от блатовете, натрошени на трохи, и орехите, нарязани на ситно. Да ви е сладко с тази лека, нежна и ефирна торта! Мазнините са завишени заради скира.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази торта е за 8БВПМ. Протеин /яйца, скира/, въглехидрати /триците и плодовете/, мазнина/пастата от шамфъстък и орехите/.
Как можете да си го хапвате:
Разделяте на 8 паечета и всяко е за 1БВПМ 1 след вечеря от 3 блока или 2 за междинна закуска.
Рецептата и снимките са на Слави Кадиев.
Да ви е сладко!