Необходими продукти:
6 яйца
1 ч.ч. овесени трици / 228 г /
9 с.л. петмез от фурми / може кленов сироп или мед /
100 г кисело мляко
Нискомаслена извара от Лидл – цялата опаковка / 280 г /
Цедено кисело мляко – също нискомаслено / 500 г /
325 г Скир / исландска извара, пак от Лидл, може още нискомаслена извара, вместо него /
Две големи шепи бадеми, които после смиламе / 62 бр /
Безвредна, червена или розова сладкарска боя, за да оцветим блата /по – желание/
стевия
бакпулвер
ванилия
Начин на приготвяне:
Смиламе триците на брашно. Смиламе и бадемите. Оставяме ги за накрая, когато ще украсим тортата. Разбиваме белтъците на сняг с малко стевия. Разбиваме и жълтъците с петмеза и добавяме киселото мляко, в което сме разтворили боята и накрая смлените трици с бакпулвера и ванилията. Към жълтъчната смес добавяме с шпатула и много внимателно белтъците така, че да остане пухкава сместа. Облепяме форма за торта с хартия за печене, сипваме внимателно сместа и печем блата на 180 градуса в умерена фурна до готовност и суха клечка. Оставяме блата да изстине и после го разрязваме на две през средата и получаваме два блата. От останалите продукти си правим крема, който можем да подсладим със стевия и еритрол или пък да добавим малко настъргана лимонова кора или някаква есенция / това е по желание /. Сглобяваме си тортата като намазваме едното блатче с половината крем, отгоре поставяме другата половнка от блата измазваме с останалия крем. Отгоре поръсваме със смлените бадеми и облепяме цялата торта с тях.
За тези, които искат да знаят повече:
Цялата торта е за 21 блока протеини /яйцата и млечните /, въглехидрати / триците, петмеза и мазнини от бадемите.
Как можете да си я хапвате:
Ако разделите тортата на 10 равни парчета, във всяко ще има по 2 БПВМ. За десерт след хапване половин парче или цяло, или за закуска или междинно хранене е идеален вариант да си останете в баланса и да сте хапнали нещо сладко, свежо и балансирано като това.
Тази вкусна торта си е направила Елица Радионова – фен на страницата ми. Благодаря й за идеята и снимките. На всички нас да ни е вкусно!