Необходими продукти:
- 4 яйца – 4 БП
- 224 г рикота – 4 БП
- 260 г скир – 4 БП
- 280 г ягоди – 2 БВ
- 140 г лимецово брашно – 10 БВ
- 1 с.л. зехтин – 6 БМ
- 24 бр.бадеми – 8 БМ
- 30 г лешников тахан – 10 БМ
- 300 г спанак /не броим/
- Ванилия, еритритол, бакпулвер
Начин на приготвяне:
Разделяте жълтъците от белтъците. Бланширате спанака за много кратко. Отцеждате и блендирате с един от жълтъците и зехтина. Разбивате белтъците с щипка сол до сняг. Останалите 3 жълтъка разбивате с еритритола, ванилията, лимецовото брашно, бакпулвера и лешниковия тахан. Към тях добавяте спаначеното пюре и постепенно и бавно разбърквате и разбитите белтъци. Сместа изсипвате в тавичка покрита с хартия за печене в предварително загрята фурна на 180 °С. След като блата се изпече го оставяте да изстине. Изравнявате го отгоре и оставяте спаначените трохи за поръска. Разделяте го на две равни части. Върху подложка слагате първата половина от блата, намазвате с малко крем от рикотата, скира и една ванилия и 2-3 с.л еритритол за посдлаждане, подреждате част от предварително нарязаните на тънки филийки ягоди. След това слагате втората половина от блата и намазвате цялата торта с останалия крем. С ягодите облепвате тортата отстрани и отгоре поръсвате със спаначените трохи и за кратко запечените на сух тиган нарязани бадеми.
За тези, които искат да знаят повече:
Тези вкусна торта е за 12БВПМ. Въглехидрати /брашното и плодовете/, протеини /рикота, скир, яйца/, мазнини /тахана, зехтина и ядките, удвоени заради обезмасления скир/.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите на 6 парчета тортата, всяко ще има 2 цели блока, идеални за закуска или следобяд.
Идеята и снимките са на Спасла Алачева, от моя екип. Благодаря и!
Да ви е сладко!