-
Как да разпределите храната в чинията си?
Без значение по каква рецепта ще приготвите агнешкото и ориза, важно е как ще разпределите храната в чинията си, стига да сте добавяли съвсем малко мазнина, разбира се, /трябва да се пада 1 ч.л. на порция, не повече/ и, ако е възможно, оберете най-чистото месо. По-долу е и моята рецепта.
Ето как да разпределите, ако вече имате готово приготвено ястие:
1 длан от печеното агнешкото – /120 г/
1 юмрук ориз – /140 г, ако и гъбите са вътре; ако оризът е чист – 120 г/
Свежа салата от зелении по избор – маруля, спанак, айсберг и т.н.
Общо мазнината на едно хранене трябва да ви е 1 ч.л.
За, тези които искат да знаят повече – това са 4 блока П,В,М. Протеините са от агнешкото, въглехидратите – от ориза и зелениите, мазнините – от мазнината, която сте ползвали, дали към месото или за ориза – няма значение.
Моята рецепта за агнешко печено с гъби и ориз:

Продукти:
За агнешкото: 2,5 кг сурово агнешко месо, сол, 1 връзка джоджен, малко лют червен пипер, черен пипер, балканска шарена сол, сух чесън, червен пипер, 3-4 с.л. зехтин, ½ чаша бяло вино, сокът на ½ лимон.
Агнешкото се нарязва (аз моля човека в транжорната да го направи на порции) на едри порции. Джодженът се нарязва на ситно. С изброените продукти се прави нещо като топинг и месото се намазва обилно. Аз го правя от предната вечер и слагам всичко в една голяма купа. Завивам с фолио и оставям цяла нощ в хладилника.
Печене: в тавата от фурната нареждам порциите месо. Изсипвам всичко от купата и в нея наливам около 3 ч.ч. вода (може и 3 и ½, не пречи). Загрявам фурната на 180 градуса. Завивам тавата много плътно с алуминиево фолио. Поставям на средната решетка във фурната и пека на тази температура 3 часа.
За ориза: Продукти – ориз, малко пресен лук, гъби ,3 ч.л. мазнина, сол, шарена сол, сух чесън, черен пипер, малко нарязан джоджен. Измиваме и нарязваме гъбите, пресния лук и джоджена. Ориза (също измит) изсипваме в тава. В малка тенджера изсипваме зеленчука и, както е мокър, задушаваме до омекване. За да не загори, може да добавим 3-4 с.л. вода. Прибавяме подправките и разбъркваме. Махаме от котлона и изсипваме върху ориза в тавата. Добавяме вода. Нейното количество зависи от това на ориза. Ако са две ч.ч. ориз, слагаме 6-7 ч.ч. вода (аз слагам към 7 и ½ ). Слагам тавата във фурна на 200° с вентилатор, докато оризът напълно поеме водата. Изключва се. Като е готово се оставя във фурната известно време на открехната врата. Приятен апетит!
Забележки
- Може да добавите таратор вместо зелената салата или пък и от двете по малко.
- Може да сложите кафяв или бял ориз, може и булгур.
- Може да не добавяте гъби към ориза, ако не обичате, няма да наруши баланса.
- Подправките също не е задължително да са тези.
- Много хора обичат агнешкото със спанак и ориз – направете го, като не се съобразявайте колко е спанака – няма да наруши баланса – важното е чистият ориз /сварен/ да е не повече от 120 г на 1 хранене.