Необходими продукти:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко /440 г/
252 г сирене /за препоръчване обезсолено, за да не стане много солена питката/ или 168г обикновено
120 г брашно от лимец
18 бр.маслини / ако не обичате маслини може да сложите – 2 пълни с.л.зехтин/
1 бр. червена чушка /по желание/
1ч.л.оцет
1ч.л.сода
подправки по ваш вкус: може розмарин, босилек, самардала и т.н..
Начин на приготвяне:
Най – просто казано: разбърквате всичко и печете в тавичка – това е съкратеното обяснение 😉
Иначе по – дългичко : разбивате яйцата, киселото мляко, натрошавате сиренето, добавяте брашното, оцета, содата, нарязвате чушката и маслините на ситно, ако ще слагате подправки и тях добавяте и всичко се обърква с вилица много добре, до получаване на гъста смес.
Застилате с хартия за печене избраната от вас тавичка, моята е доста широка, затова питката стана много тънка /аз така обичам/, вие може в по – тясна и печете на 200 градуса до готовност, аз пекох около 50-60 минути, но това зависи от големината на тавата и от вашата фурна, така че следете 😉
После само ви остава да изчакате малко да изстине, да опитате и да се удържите да не я изядете цялата 😉 Разрежете я на 8 еднакви парчета и може да поръсите с малко сусам за красота 😉
Тази питка съм я правила много пъти, по много различни начини и все се получава..Общо взето рецептата е такава, че няма къде да объркате..Правила съм я и без чушка и маслини и със, всякак става много вкусна, за експериментаторите: нека да пробват с чушката – става много интересен вкус…
По колко може да изядете от питката ?
за малко хранене – 1 парче, може да комбинирате с таратор или айрян
за голямо хранене – 2 парчета, може да комбинирате с таратор или айрян
За тези, които искат да знаят повече: цялата питка е 9 блока П,В,М. Протеините са от сиренето, яйцата, млякото, въглехидратите от брашното, чушката и мазнините от маслините или ако нямате маслини зехтина.