Намерете рецепта с нашата търсачка

Facebook

Пица - без угризения :)

Назад

Необходими продукти:

за блата:

220 г кисело мляко

70 г трици

1 яйце

малко сол + щипка сода

за “плънката”: 

1 с.л. доматено пюре или кетчуп за намазване на блата

½ длан кашкавал /60 г/

малко моцарела или сирене /30 г/

малко шунка /40 г/

пресни зеленчуци –  гъби, лук, прясна чушка, кисели краставички

Начин на приоготвяне: 

Разбърквате продуктите за блата и оставяте за малко триците да поемат /ако имате време може и за по-дълго, ако не – не е такъв проблем и веднага да изпечете блата/.

Загрявате фурната на умерена температура и разстилате блата върху голяма тава, покрита с хартия за печене, аз ползвам тази на печката и, като разсипя сместа, я оформям като кръг, може и в специална широка форма за торта, но по-хрупкава става, когато е по-тънък блата :)

Печете блата, докато покафенее, зависи от фурната, но е за много кратко – наглеждайте!

През това време си нарежете зеленчуците на ивици или както ви харесва, настържете кашкавала, сиренето и нарежете шунката.

След като блата е готов, го намажете с 1 супена лъжица доматено пюре, кетчуп или лютеница /не повече, че иначе блатът омеква/.

Добавете всички продукти върху пицата и доизпечете. Ако предпочитате по-запечено – печете повече, ако предпочитате кашкавалът да се разтяга – печете по-малко. Приятен апетит!

За тези, които искат да знаят повече: цялата пица е около 6 блока. Протеинът е от шунката, сиренето, кашкавала и малко от киселото мляко, въглехидратът е от триците, малко от киселото мляко и от зеленчуците, мазнина има в кашкавала, сиренето и малко в млякото.

Ето други варианти за плънката:

  1. 40 г филе елена /на тънко нарязано/ + 60 г моцарела + пресни зеленчуци
  2. 60 г моцарела + 60 г сирене + пресни зеленчуци
  3. 60 г котидж сирене + 90 г моцарела лайт + пресни зеленчуци – най-зеленият вариант на пицата, т.е. “най-диетичният”.
  4. 80 г шунка + 60 г кашкавал + пресни зеленчуци

По колко може да изядете от пицата? – половината пица на едно хранене е супер, може и малко повече от половината, но не и цялата :) 

*Разгледайте снимките на другите варианти на пицата със срелката надясно.

********* За двойна порция – умножете всички продукти по 2, включително и тези от плънката, просто тавата трябва да е много широка, за да може да стане блата много тънък и да се изпече добре. Когато я правя в двойна доза, използвам тавата от фурната, т.е. най – голямата възможна..:)