Необходими продукти:
за блата:
220 г кисело мляко
70 г трици
1 яйце
малко сол + щипка сода
за “плънката”:
1 с.л. доматено пюре или кетчуп за намазване на блата
½ длан кашкавал /56 г/
малко моцарела /35 г/ или сирене /28 г/
малко шунка /42 г/
пресни зеленчуци – гъби, лук, прясна чушка, кисели краставички
Начин на приоготвяне:
Разбърквате продуктите за блата и оставяте за малко триците да поемат /ако имате време може и за по-дълго, ако не – не е такъв проблем и веднага да изпечете блата/.
Загрявате фурната на умерена температура и разстилате блата върху голяма тава, покрита с хартия за печене, аз ползвам тази на печката и, като разсипя сместа, я оформям като кръг, може и в специална широка форма за торта, но по-хрупкава става, когато е по-тънък блата 🙂
Печете блата, докато покафенее, зависи от фурната, но е за много кратко – наглеждайте!
През това време си нарежете зеленчуците на ивици или както ви харесва, настържете кашкавала, сиренето и нарежете шунката.
След като блата е готов, го намажете с 1 супена лъжица доматено пюре, кетчуп или лютеница /не повече, че иначе блатът омеква/.
Добавете всички продукти върху пицата и доизпечете. Ако предпочитате по-запечено – печете повече, ако предпочитате кашкавалът да се разтяга – печете по-малко. Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече: цялата пица е около 6 блока. Протеинът е от шунката, сиренето, кашкавала и малко от киселото мляко, въглехидратът е от триците, малко от киселото мляко и от зеленчуците, мазнина има в кашкавала, сиренето и малко в млякото.
Ето други варианти за плънката:
- 50 г филе елена /на тънко нарязано/ + 70 г моцарела + пресни зеленчуци
- 70 г моцарела + 56 г сирене + пресни зеленчуци
- 56 г котидж сирене + 105 г моцарела лайт + пресни зеленчуци – най-зеленият вариант на пицата, т.е. “най-диетичният”.
- 84 г шунка + 56 г кашкавал + пресни зеленчуци
По колко може да изядете от пицата? – половината пица на едно хранене е супер, може и малко повече от половината, но не и цялата 🙂
*Разгледайте снимките на другите варианти на пицата със срелката надясно.
********* За двойна порция – умножете всички продукти по 2, включително и тези от плънката, просто тавата трябва да е много широка, за да може да стане блата много тънък и да се изпече добре. Когато я правя в двойна доза, използвам тавата от фурната, т.е. най – голямата възможна..:)