Намерете рецепта с нашата търсачка

Facebook

Хрупкави пилешки филенца с млечен сос

Назад

Необходими продукти за филенцата: 

Пилешко филе /600 г е моето от Лидл, правя повече за всички/

2 препечени филийки хляб Вита, Тонус или Бонус /много препечен и в чопъра за малко – става като галета/

3-4 пълни с.л. сусам /80 г/ 

1 с.л. брашно /по избор/

1 разбито яйце за панировката 

Подправки по желание – сол, черен пипер, малко горчица, малко кисело мляко

Продукти за соса: зависи за колко човека го правите, ако е за 1 порция: 2-3 с.л. кисело мляко + копър + чесън + сол

Начин на приготвяне: 

Нарязвате филенцата на по-малки парчета, добре ще е едно да е около ½ длан /50 г/, за да може после да си хапнете поне 2 филенца със сос. Това го направете по ваш избор, може да импровизирате: както на тънки ленти, така и на по-големи парчета, важното е, на едно ядене да не се изяжда повече от една длан от тях /около 100 г /  ;) 

След като нарежете филенцата в желаната от вас форма, овкусявате с подправки по избор – аз сложих малко сол, 1 с.л. горчица, 1-2 с.л. кисело мляко, обърках ги добре и ги сложих в хладилника, докато приготвя другите продукти. /Ако нямате време може да прескочите тази процедура, ако пък имате, може да ги оставите за по-дълго в хладилника ;)/

Пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Препечете 2-те филийки хляб много добре, да станат доста твърди и после ги направете на трохи в чопъра. 

Смесете в голяма купа трохите, сусама и лъжицата брашно, в друга купа разбийте яйцето. 

Застелете голяма тава /аз ползвам тази на фурната/, с хартия за печене.

И сега взимате филенце, потапяте го първо в яйцето, после в купата със сухите продукти и го постявяте в тавичката. И така с всички, на мен сместта ми стигна точно за всички филенца, остана ми малко яйце, което после разпределих много внимателно върху подредените филенца.

Печете на 180-200 градуса до готовност, аз пекох около 30 минути, без вентилатор. Все пак наглеждайте, всяка фурна е различна.

ВАЖНО! Това са само протеините и мазнините, т.е. трябва да си измислите гарнитура или десерт, за да си набавите въглехидратите, нужни за едно хранене.

Ето няколко варианта:

Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 80-100 г + 1 голям плод за десерт /300 г/  

Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 80-100 г + салата от 1 голям домат /360 г/ + 1 среден плод /150 г/

Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 80-100 г + салата от 1 среден домат /240 г/ + 2 чашки вино /230 мл/

Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 80-100 г + десерт: 1 пълна с.л. мед /може да я сложите към филенцата ;)/

Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 80-100 г + 3 чашки вино /350 мл/…. и сте мат :D – тука внимавайте да няма после “Катина е виновна”, аз само давам варианти ;)

Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 80-100 г + салата от 1 голям домат /360 г/ + 1 бутилка бира /300 мл/

***Избирате си само 1 от тези варианти, някой да не реши да изпробва всичките на един път, че филенцата стават супер вкусни и има опастност от преяждане! ;)

***Ако си изберете един от първите два варианта, рецептата може да спадне и към зелените.