Необходими продукти за филенцата:
Пилешко филе /600 г е моето от Лидл, правя повече за всички/
2 препечени филийки хляб Вита, Тонус или Бонус /много препечен и в чопъра за малко – става като галета/
3-4 пълни с.л. сусам /80 г/
1 с.л. брашно /по избор/
1 разбито яйце за панировката
Подправки по желание – сол, черен пипер, малко горчица, малко кисело мляко
Продукти за соса: зависи за колко човека го правите, ако е за 1 порция: 2-3 с.л. кисело мляко + копър + чесън + сол
Начин на приготвяне:
Нарязвате филенцата на по-малки парчета, добре ще е едно да е около ½ длан /40-50 г/, за да може после да си хапнете поне 2 филенца със сос. Това го направете по ваш избор, може да импровизирате: както на тънки ленти, така и на по-големи парчета, важното е, на едно ядене да не се изяжда повече от една длан от тях /около 85 г / 😉
След като нарежете филенцата в желаната от вас форма, овкусявате с подправки по избор – аз сложих малко сол, 1 с.л. горчица, 1-2 с.л. кисело мляко, обърках ги добре и ги сложих в хладилника, докато приготвя другите продукти. /Ако нямате време може да прескочите тази процедура, ако пък имате, може да ги оставите за по-дълго в хладилника ;)/
Пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Препечете 2-те филийки хляб много добре, да станат доста твърди и после ги направете на трохи в чопъра.
Смесете в голяма купа трохите, сусама и лъжицата брашно, в друга купа разбийте яйцето.
Застелете голяма тава /аз ползвам тази на фурната/, с хартия за печене.
И сега взимате филенце, потапяте го първо в яйцето, после в купата със сухите продукти и го постявяте в тавичката. И така с всички, на мен сместта ми стигна точно за всички филенца, остана ми малко яйце, което после разпределих много внимателно върху подредените филенца.
Печете на 180-200 градуса до готовност, аз пекох около 30 минути, без вентилатор. Все пак наглеждайте, всяка фурна е различна.
ВАЖНО! Това са само протеините и мазнините, т.е. трябва да си измислите гарнитура или десерт, за да си набавите въглехидратите, нужни за едно хранене.
Ето няколко варианта:
Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 84 г + 1 голям плод за десерт /300 г/
Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 84 г + салата от 1 голям домат /330 г/ + 1 средно голям плод /200 г/
Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 84 г + салата от 1 среден домат /330 г/ + 1 чашки вино /180 мл/
Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 84 г + десерт: 1 пълна с.л. мед /може да я сложите към филенцата ;)/
Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 84 г + 3 чашки вино /270 мл/…. и сте мат 😀 – тука внимавайте да няма после “Катина е виновна”, аз само давам варианти 😉
Да изядете филенца с големината на вашата длан, т.е. около 80-100 г + салата от 1 голям домат /330 г/ + 2 чаши бира /400 мл/
***Избирате си само 1 от тези варианти, някой да не реши да изпробва всичките на един път, че филенцата стават супер вкусни и има опастност от преяждане! 😉
***Ако си изберете един от първите два варианта, рецептата може да спадне и към зелените.