Необходими продукти:
- Коприва /не броим/
- 2-3 стръка пресен зелен лук и чесън /не броим/
- Млени домати 2-3 лъжици /не броим/
- 130 г морков – 1 БВ
- 360 г гъби – 1 БВ
- 84 г булгур – 7 БВ
- 3 ч.л. зехтин – 9 БМ
- Подправки: сол, черен пипер, куркума, самардала, червен пипер, пресен копър
Начин на приготвяне:
Първо почиствате копривата и я бланширате в гореща вода за 2-3 мин. Подготвяте и нарязвате зеленчуците. Задушавате за кратко лука, чесъна, моркова и гъбите в малко вода. Добавяте подправките, разбърквате и оставяте под капак за около 10 мин. Отцеждате и нарязвате копривата. Измивате булгура и заедно с копривата ги добавяте към зеленчуците. Доливате гореща вода и оставяте на котлона до готовност. Към края на варенето слагате и зехтина. Поръсвате с пресен копър.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази пролетна супа е за 9БВМ въглехидрати /всички зеленчуци/, мазнини /зехтина/.
ВАЖНО! Трябва да добавите протеин, за да изравним баланса в чинийката.
Как можете да си го хапвате:
Разделяте цялата супа на 3 равни части. И във всяка има 3БВМ.
ВАЖНО! Ето варианти за изравняване на баланса:
1/ 1 купичка + 75 г изпечено пилешко месо
2/ 1 купичка + 168 г котидж сирене
3/ 1 купичка + 84 г обикновено сирене /тук вече няма да е изцяло в зелената зона, а по-скоро в оранжевата/
Рецептата и снимките са на екипа ми. Благодарим им!
Да ви е сладко!