-
Необходими продукти:
Кайма – не мазна свинска или смес или телешка – 462 г
1 яйце
малка глава лук / 60 г /
чубрица, черен пипер, сол, малко брашно за овалване / 1 с.л. за всички кюфтенца, по- надолуу ще обясня /
За соса:
малка глава лук / 60 г /
един средно голям морков / 130 г /
малко целина, или сушени зеленчуци / може и без тях, но аз готвя с такива и ястието става много ароматно /
3 – 4 големи картофа / 400 г /
две червени пиперки / 270 г /
1½ домати от консерва / 330 г /
подправки на вкус – чубица, сух чесън, шарена сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
От каймата, едната глава лук, яйцето и подправки омесваме смес, от която се стремим да си направим 12 кюфтенца / всяко по около 40 г /. На котлона слагаме вода да заври и преди да пуснем кюфтенцата в нея ги овалваме в брашното. В отделна тенджерка сипваме нарязаните лук , морков и чушка с малко водичка и няколко капки зехтин. Задушаваме до омекване и прибавяме подправките и доматите да поврат. Тази смес добавяме в тенджерата с кюфтенцата. Нарязваме картофите на едри парчета и добавяме също. Така оставяме ястието да поври до сгъстяване и готовност.
За тези, които искат да знаят повече:
Нашето ястие е за дванадесет блока протеини / каймата и малко от яйцето /, въглехидрати /всички зеленчуци и малко от брашното /, и мазнини – от каймата и зехтина.
Как можете да си го хапнете:
Ако искате да имате за четири порции, във всяка трябва да сложите по три кюфтенца, шепа картофки и черпак и половина от соса. Ако разделите на три порции, кюфтенцата да са четири, а картофите малко повече от шепа / 150 г /, като соса остава пак толкова.
Снимките са на Албена Боянова. Благодарим и да ни е сладко :*