-
Необходими продукти:
За една порция:
Телешка кайма 1 голям юмрук /4 малки кюфтенца 126 г /
1 домат /330 г /
1 тиквичка /240 г/
1 филийка хляб /Бонус, Тонус, Вита/
Сос по желание: 1 с.л. горчица, 1-2 с.л. оцет, 1 ч.л. зехтин, сол /ако има нужда/
Начин на приготвяне:
Чистата телешка кайма /400-500 г/ се обърква с 1 глава на ситно нарязан лук, подправки по желание /кимион, черен пипер, чубрица и т.н./, 1 филия, накисната във вода и 1 яйце. Всичко се обърква добре с ръце и се оставя в хладилника за колкото време имате – може за 1 час, може и за цяла вечер.
След това си отделяте за 1 хранене /около 150 г кайма/ и я разделяте на 4 малки кюфтенца /може и на 2 по-големи/, печете ги на грил тиган – може леко намазнен или във фурничка.
Тиквичките също – или на грил тиган, или във фурничка. Аз използвах фурната, защото пекох и друго преди това, само я нарязвате на кубчета, леко овкусявате и печете за 15 мин. горе-долу на умерена фурна. През това време препичате много добре 1 филийка хляб и я нарязвате като за крутони.
След като и тиквичките са готови, нарязвате домата, прибавяте тиквичките, крутоните и кюфтетата и по желание заливате със соса. С останалата кайма може да си направите странджанки или да си направите някоя от другите ми рецепти с телешки кюфтенца 🙂 Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече: Това са 3 блока П,В,М. Протеините са от каймата, въглехидратите са от домата, тиквичката и хляба и мазнините са от зехтина.
За тези, които искат да я променят в зелена рецептата, да махнат хляба и на негово място да изядат 100 г плод (без банан и сушени плодове).