Необходими продукти:
460 г кайма смес телешко и свинско
1 яйце
80 г лук
100 г морков
75 г картоф
малко парче чушка – не броим
70 г брашно /препечено на сух тиган/
2-3 с.л. кисело мляко – не броим
малко лимоново сок – не брим
5 скилидки чесън
сол, черен пипер, къри, куркума, чубрица, червен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Каймата се овкусява със сол /ако не е солена/, черен пипер, червен пипер, къри, чубрица, 2 скилидки чесън и магданоз. Добавя се и белтъкът на яйцето. Всичко се обърква добре и се оформят 12 малки кюфтенца. В тенджера с вряща подсолена вода се пускат кюфтенцата, нарязаните на едри парчета лук, морков, картоф, парченцето чушка и останалите 3 скилидки чесън. Слага се и малко куркума. Захлупва се с капак и се оставя да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат напълно. В голяма чиния се изваждат кюфтенцата, които също са се сварили заедно със зеленчуците. С решетъчна лъжица се изваждат и зеленчуците, които се пасират заедно с брашното, киселото мляко, жълтъка, лимоновия сок и малко водичка. Получената смес се излива във врящия бульон, в който са се сварили зеленчуците и кюфтенцата. Бърка се докато сместа заври и се сгъсти. Ако е необходимо се добавя още вода. Кюфтенцата се връщат в соса и цялото ястие се поръсва с прясно смлян черен пипер и магданоз.
За тези, които искат да знаят повече:
Цялото това ястие е за 12 блока протеини /кайма, яйце/, 8 блока въглехидрати /брашно, зеленчуци/ и мазнини /от каймата/.
Как можете да си го хапвате:
Това са 4 порции по 3 блока. Идеално за обяд или вечеря 🙂 като за да бъдат балансирани към всяка порция трябва да добавите 1 филийка хляб Вита или Бонус, или 100 г плод.
Рецептата и снимки са на
Благодарим и да ни е вкуснооо :* :* :*