Необходими продукти:
- 70г пресен зелен лук – 0.5 БВ
- 65г морков – 0.5 БВ
- 360г гъби – 1 БВ
- 48г булгур – 4 БВ
- 2 връзки лапад /не броим/
- 1 стрък пресен чесън /не броим/
- 1 с.л. зехтин – 6 БМ
- Подправки: сол, черен и червен, самардала, млени домати, пресен копър
Начин на приготвяне:
Нарязвате моркова и пресния лук на дребно и задушавате в малко вода. Овкусявате с подправките и разбърквате. Добавяте гъбите и оставяте под капак да се задушат. След около 10 мин. добавяте булгура и малко топла вода и оставяте за около 10 мин. Накрая слагате нарязания лапад, зехтина и копъра. Оставяте за кратко на котлона и после прехвърляте в тавичка. Печете във фурна на 180°С за около 20-25 мин.
ВАЖНО! Разделяте на две цялото количество. Към всяко парче трябва да се добави по 3БП. Надолу ще напиша варианти.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази вкусна пролетна гозба е за 6БВМ. Въглехидрати /булгура и малко от зеленчуците/, мазнина /зехтина/.
Как можете да си го хапвате:
Разделяте цялото количество на 2 парчета и всяко има 3БВМ.
Ето варианти как да изравните баланса в чинийката:
1/ 1 парче + 168г котидж сирене + 1-2 с.л. кисело мляко 2% + зелена салата с краставици, без мазнина.
2/ 1 парче + 105 г моцарела лайт + 1-2 с.л. кисело мляко 2% + зелена салата без мазнина.
3/ 1 парче + 84г бяло сирене + 1-2 с.л. кисело мляко 2% + зелена салата /тук обаче вече няма да сте изцяло в зелената зона, защото сиренето има много мазнини/.
Рецептата и снимките са на екипа ми. Благодарим им!
Да ви е сладко!