Необходими продукти:
1 квадратна кора лаваш, разрязана на 4, около 32-34г. 2 БВ
330г млени домати – 1БВ
- 30г лук и 30г морков – 1/2БВ
7 г брашно от лимец – 1/2БВ
84г телешка кайма – 2БП
56г кашкавал или моцарела лайт 70г – 2БП
1/3 ч.л. зехтин – 1БМ
1 ч.л. масло – 3БМ
40 мл. прясно мляко разредено до 100-150 мл. с вода
чубрица, червен пипер, млян черен пипер, босилек
Начин на приготвяне:
Задушаваме в малко водичка и зехтин – лука и морковите, добавяме каймата и след като се задуши и тя, слагаме подправките, накрая доматите. Нужно е малко време за изваряване на ниска степен на котлона. През това време смесваме маслото с брашното и изсипваме в прясното мляко с водата. Слагаме го на котлона и бъркаме докато започне да се сгъстява. След като и доматения сос е готов смесваме двете смеси и махаме от котлона. В малка тавичка, постиламе хартия за печене, слагаме лъжица-две от соса и слагаме отгоре първата кора, върху нея сос и така до края редуваме като завършваме със сос. Печем на загрята на 200 градуса фурна, за не повече от 15 минути. Всичко е сготвено предварително и не е нужно много време. Преди да извадим от фурната, поръсваме с моцарелата и запичаме на функция грил за около 5 минути.
За тези, които искат да знаят повече:
Цялата лазаня е за 4БВПМ. Протеини/каймата и моцарелата/, въглехидрат /лаваша, зеленчуците и брашното/, мазнини /маслото и зехтина/.
Как можете да си го хапвате:
Идеално е за голямо хранене от 4 блока или за малко от 2, ако разделите на две.
Рецептата и снимките са на Елина Димитрова. Безкрайно и благодарим!
Да ви е сладко!