-
Необходими продукти:
252 г кайма /телешка или хубава смес/
280 г Котидж сирене, Рикота или извара
1 моцарела лайт /140 г/
1 яйце
56 г кашкавал за поръсване
1 консерва домати / около 400 г сложих аз /
2-3 средни тиквички / 480 г/
малко парче лук
2,3 супени лъжици зехтин + 150 мл. вода /тук преценете сами, тиквичката отделя вода, така че може да не слагате/ + подправки по желание: риган, босилек, мащерка, 3 скилидки чесън, черен пипер
!Важно: Лазанята е предимно от протеини и мазнини, така, че трябва да се добавят въглехидрати, по – долу ще запиша как може да комбинирате..
Ето и накратко:
Нарязвате лука на ситно и го слагате в тиган със зехтина да се задуши, прибавяте към него каймата, докато стане на трохи, прибавяме и доматите. Разбъркваме и оставяме соса да поври за 15 минути.
Нарязвате тиквичките на дълго и на тънки ивици.
Към Котиджа или Рикотата прибавяме 1 яйце и разбъркваме добре.
Нарязваме топчето моцарела също на тънко.
Другото е само да се сглоби лазанята:
В подходяща тавичка слагате малко от соса и ред тиквички, посолявте малко, след това отгоре изсипвате половината Котидж, половината моцарела и още малко от доматения сос. Следва още един ред тиквички и всичко отгоре по същия начин, като накрая завършваме с последния сос.
Добавяме 150 мл. вода и слагаме лазанята да се пече, първо на 200 градуса – докато заври водата, после на 170 градуса и печем още 40 минути.
Преди да извадим поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме още за кратко. Разделете на 6 равни парчета след като изстине.
По колко може да изядете и как да комбинирате:
Ето няколко варианта:
1 парче лазаня + 1 голям плод за десерт / 250 г / без банан и сушени плодове/
1 парче лазаня + 1 филийка + таратор + десерт: 100 г плод
1 парче лазаня + 2 чаши вино /250-300 мл./
1 парче лазаня + 2 чаши бира / 400 мл/
За тези, които искат да знаят повече: Това са общо 18 блока протеини, 3 блока въглехидрати и 18 блока мазнини. Т.е. може да не смятате изобщо въглехидратите, тъй като разпределите на всяко парче се пада по нищожно количество, за това и ги добавяме от плода, алкохола и други.