Необходими продукти:
2 кг червени чушки
4 кг домати
500 г моркови
800 г патладжани
3 средни глави лук
1 глава чесън
3 с. л. сол
100 г захар
50 мл оцет
50 мл вино
200 мл олио
Грамажа на продуктите е за почистени зеленчуци.Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на едро и се поставят в дълбока тава. Добавят се всички останали продукти, разбърква се и се пече на фурна около 2 часа или докато течността от продуктите почти изври.
Вади се от фурната, оставя се малко да се охлади и се разбива с пасатор .Ако искате да е по-едросмляна, просто не се престаравайте с пасатора. Пълнят се бурканчета и се стерилизират.
Ако течността е малко повече, се отцежда преди пасиране и после може да се долее за да се получи желана гъстота.
За тези, които искат да знаят повече:
Нашата лютеница е само от въглехидрати и мазнини, В това са зеленчуците и захарта и М – олиото. По-надолу ще ви предложа варианти за хапване 😉
Как можете а си я хапнете?
3-4 с.л. / 100 г / са за един въглехидратен блок и два мазнинни. Ако си намажете препечена филийка, си отрежете средно голямо парче сирене / 60 г / се получава класическата закуска от филийка с лютеничка и сирене.
Можете да си добавяте и като гарнитура към скара, примерно 1 длан месо + 100 г лютеница + 1 филийка + плод за десерт /100 г/
или да си намажете блатчето за пица например, 1,2 лъжички от нея, може изобщо да не броите!
Благодаря за лютеницата на Софка Бранкова за тази рецепта. Да ни е вкусно 🙂