-
Необходими продукти:
4 яйца
Чаша кисело мляко 2% / 200 г /
Една голяма длан шунка / 126 г /
Половин длан сирене / 56 г /
Лимецово брашно 7-8 с.л. /154 г /
Половин длан кашкавал /56 г /
4 ч.л. зехтин
Бакпулвер / цяло пакетче /
Магданоз, черен пипер, чубрица, самардала, сол
Начин на приготвяне:
Натрошаваме сиренето и оставяме настрана / прави се предварително за да поизсъхне /
Нарязваме на ситно шунката, разбиваме яйцата с тел, пресяваме брашното през сито за да се обогати с кислород и да стане по-пухкава питката. При яйцата добавяме киселото мляко, в което разтваряме бакпулвера. Смесваме с останалите продукти без кашкавала / той е за отгоре /. Добавяме и подправките и изсипваме в тавичка / 20-25 см/дм /, покрита с хартия за печене, намазана с малко зехтин. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване / и докато почне да мирише неустоимо на печена питка 😉 / Малко преди да я извадим от фурната окончателно я наръсваме с кашкавала и връщаме да се запече с него на горен нагревател. Това е 😉
За тези, които искат да знаят повече:
Цялата питка е 12 блока протеини / яйцата, сиренето,шунката, кашкавала и малко от киселото мляко /, въглехидрати / брашното, и малко от киселото мляко / и мазнини /зехтина и по малко от кашкавала и сиренето /
Как можете да си я хапнете?
Разделяйки я на 6 равни парчета ще имате във всяко по 2БПВМ. И така:
Вариант 1: За малко хранене- Парче питка с айрян или 2-3 с.л. кисело мляко
Вариант 2: За голямо хранене- Едно парче от питката с чаша кисело мляко / 200 г /
Вариант 3: За голямо хранене- Две парчета питка с айрян
Към тези варианти можете да си добавяте краставичка / кисела и прясна /, зелена салата, айсберг – тях не ги броим 🙂
Да ви е вкусно :*