Необходими продукти:
Миди с черупка – 10 – на големи шепи /това може и да са към 2 килограма/
1 ч.ч. ориз
1 с.л. зехтин
лук, червен пипер, сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Има много рецепти за приготвянето им. Както и да ги приготвите за Зоната е важно колко ще си сложите в чинията за да сте постигнали баланса между протеини, въглехидрати и мазнини.
Ето един:
Почиствате мидите и отделяте 20 – на броя. Останалите сварявате в подходящ съд с подсолена вода. Почиствате от черупките и отделяте ядките. В друг съд загряваме мазнината с малко вода. Прибавяме лука, измития ориз, червен пипер и сол на вкус. Добавяте отделените миди с черупки, 3 ч.ч. вода и малко от бульона, в който са врели мидите. Отгоре почистените ядките миди, изчаквате да кипне и намаляте котлона. Готвите на тих огън до готовност на ориза.. Поръсвате със ситно нарязан магданоз, покривате с капак и оставяте да се задуши на изключен котлон.
За тези, които искат да знаят повече:
Пропорциите, които ще посоча по – надолу са за три блока протеини /мидите/, въглехидрати от ориза и мазнини от зехтина.
Как можете да си го хапвате:
В чинията си слагате една ваша длан от мидите /130 г/, един юмрук ориз /100 г/
Може към порцията миди с ориз да си направите зелена салата с краставички, но само със сол. Да ви е вкусно :*