-
Необходими продукти:
Два средно големи сурови, обелени картофа / 375 г /
Една глава кромид лук / 60 г /
Едно голямо парче сирене / 196 г /
1 яйце
Хартия за печене, която ще намажем с малко зехтинче, откъдето ще дойдат още малко мазнинки в нашият пататник.
Подправки на вкус. В случая са черен пипер, джоджен и шарена сол.
Начин на приготвяне:
За да не потъмнеят настърганите картофи ги оставяме за накрая и предварително приготвяме всички останали продукти. Нарязваме лука на много ситно, натрошаваме сиренето и добавяме яйцето. Чак тогава настъргваме картофите на едрото ренде, разбъркваме ги със останалите продукти и подправките и изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна в малка тавичка до зачервяване.
Уверявам ви, ухае неустоимо.;)
За тези, които искат да знаят повече:
Целият пататник е за осем блока протеини, въглехидрати и мазнини. Протеините са от сиренето и яйцето, въглехидратите са от картофите и лука, а мазнините от сиренето, което е пълномаслено бяло сирене и от мазнината, с която намазахме хартията за печене.
Как можете да си го хапвате?
Ако разделите пататника на четири парчета, във всяко ще имате по 2БПВМ. Ето идея за комбиниране:
За малко хранене- едно парче пататник с чаша айрян или таратор..
За голямо хранене- едно парче пататник с чаша кисело мляко.
За голямо хранене- парче и половина от пататника с чаша айрян.
За голямо хранене- две парчета пататник с айрян.
Да ви е вкусно. 🙂
***Ако сиренето ви е обезмаслено, ще спестите малко мазнини и излишни калории 😉