Необходими продукти:
Телешка кайма – 336 г
Две средно големи тиквички / 480 г /
Една сурова червена пиперка / 135 г /
Един малък домат / 165 г /
50 червен боб от консерва / става и с какъвто имате в същото количество /
Една длан кашкавал / 112 г /
2-3 с.л. кисело мляко и щипка бакпулвер
Подправки на вкус / кимион, чубрица, черен пипер, сух чесън, шарена сол /
Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците и ги подреждаме в тавичка: първо тиквичката, после пиперката, след тях домата и накрая боба. Посоляваме съвсем леко и поръсваме с подправки. Каймата също овкусяваме по свой вкус и в нея добавяме киселото мляко с щипка бакпулвер / телешката кайма е по-суха и така става много по мека и приятна /. Върху зеленчуците разпределяме каймата, заливаме с ½ ч.ч. вода и печем във фурната до готовност на каймата и докато се изпари излишната вода. Когато е готова каймата, я разбъркваме със зеленчуците и отгоре настъргваме кашкавала. Връщаме във фурната да се разтопи и запече кашкавала. Готово 🙂
За тези, които искат да знаят повече:
Цялата мусака е за 12 блока протеини и 4 блока въглехидрати. Протеините са от каймата и кашкавала, а въглехидратите от зеленчуците. Трябва да се добавят още въглехидрати и мазнини. По- надолу ще обясня как да си я балансирате.
Как можете да си я хапвате?
Разделяме мусаката на 4 равни парчета. Във всяко има по 3 БП и 1БВ.
Към едно такова парче можете да си добавите филийка Бонус, Тонус или Вита и една малка ябълка за десерт / 100 г / плюс 9 бадема / ако не искате бадеми можете вместо тях в чинийката да си сложите 6 маслинки.
Друг вариант: Към парче мусака си правим голяма зелена салата с краставичка, която не броим и я овкусяваме с 1 ч.л. зехтин / или 6 маслинки / и за десерт хапваме един средно голям портокал / или ябълка или круша / 200 г.
И още: Към парче мусака си правим салатката от вариант 2 и си сипваме една чашка вино / 90мл / или две ;). Ако е с една чашка хапнете един плод за десерт /круша например 75 г /.
И много да ви е вкусно 🙂 а идеята е на Цвети Цанова! Благодаря!