-
Необходими продукти:
- 504 г телешка, пилешка или хубава смес кайма
- 600 г картофи
- 1 глава лук 120г
- 360 г гъби /може и без тях, но опитайте, става много вкусно/
- 1 кутийка рязани домати /330 гр. е моята в случая/
- 1 с.л. мазнина
- 200-300 мл вода
За заливката:
- 1 кофичка кисело мляко 2%
- 2 яйца
- 1 с.л. брашно/каквото искате/
- 1 к.л. сода
По колко може да ядете на едно хранене и в съчетание с какво?
Тъй като парчетата стават големи,1 парче с малко кисело мляко или тараторче за голямо хранене е супер, разбира се, както винаги, може да добавите и салата от свежи зеленчуци.










За тези, които искат да знаят повече – това са 16 блока П, В, М. Протеините са от каймата, яйцата, млякото, въглехидратите – от всички зеленчуци, брашното и малко от млякото, мазнините – мазнината, която сте използвали + има още в каймата, има и в жълтъците на яйцата. 1 парче идва около 3 блока изравнено. На мястото на гъбите, може да сложите 1-2 средни тиквички, нарязани на кубчета, също става много вкусно.
Как да я приготвите?
Ако желаете, може да ползвате друга рецепта, стига да спазвате грамажите записани тук. Ако пък не, ето моята:
Първо нарежете картофите и ги сложете да се пекат в тавичка с 300 мл вода на 200 градуса, докато приготвите каймата.
След като ги сложите, задушавате каймата и нарязания лука в тиган с малко вода и 1 с.л. мазнина, бъркате.
След като каймата стане почти готова /на ситни топченца/, добавете и гъбите, овкусете с подправки по ваш вкус и разбъркайте.
След като и гъбите поомекнат, добавете доматите и разбъракйте добре.
Изкарайте тавата с вече посварените картофки и добавете всичко към тях, като върнете обратно във фурната, докато малко се посгъсти.
През това време си направете застройката, като смесите и разбъркате добре киселото мляко, содата, яйцата и брашното.
Залейте картофите и каймата със застройката и запечете отгоре до готовност.
Разделете я на 6 равни парчета.