-
Необходими продукти:
за блата:
2 белтъка /или 1 цяло яйце/
56 г извара /или 100 г цедено мляко/
90 г нахутено брашно или смлян суров нахут
за плънката:
1 с.л. доматено пюре или лютеница за намазване на блата + подправки на вкус /или няколко много тънки резенчета домат/
няколко гъбки /други зеленчуци, които може да сложите: малко лук, кисели краставички или малко прясна чушка /
1 топка моцарела лайт / 105 г/ или 42 г шунка + 70 г моцарела лайт
6 маслинки + 1ч.л. зехтин за блата /или може направо 12 маслинки общо без зехтина/
Начин на приготвяне:
Разбърквате на ръка белтъците, изварата и нахутеното брашно. Загрявате умерено фурната и в тавичка с хартия за печене си оформяте блата. Пече се до златисто съвсем малко, иначе ще стане много твърд.
После вадите тавичката с блата – добавяте доматеното пюре + подправки на вкус / риган, босилек и т.н../, гъбите / или/и другите зеленчуци по избор/ и маслините и запичате отново за малко.
Най – накрая поръсвате цялата пица равномерно с настърганата предварително моцарела. Запичате само отгоре колкото ви харесва и си имате балансирана и много вкусна пица ! Много вкусно 🙂
За тези, които искат да знаят повече: това са 6 блока П,В,М. Протеините са от белтъците, изварата и моцарелата, въглехидратите са най – вече от брашното, но има и в зеленчуците и мазнините от маслините.