-
Необходими продукти:
1 юмрук сварен ориз /в случая кафяв, може и друг, 100 г/
2 шепи зеленчуци /може да са замръзени/ – най-добре е да предпочитате зелен боб, броколи, карфиол, чушки, зеле, лук, защото, ако има много царевица и моркови, ще станат много въглехидратите. Около 200г.
1 ч.л. зехтин, подправки – куркума, соев сос, сол, чесън на прах и т.н. по желание
Нарочно не написах в заглавието какъв ще е протеинът, аз сложих риба тон, защото нямах друго, но може да го направите с пилешко месо, свинско крехко месо, телешко, агнешко, заешко месо или моцарела. Грамажът за рибата, месата или моцарелата е 1 длан или това е около 84 г за една порция. Съответно, ако правите за няколко човека, просто умножете продуктите 🙂
Как да го приготвите?
Сварявате ориза предварително, ако е кафяв го кисна 1 нощ, за да стане наистина вкусен, иначе е жилав, може да сварите по-голямо количество и да го ползвате за друго, ако оризът е бял, става лесно и бързо, но и няма нищо полезно в него.
Зеленчуците, ако са пресни, ги нарязвате на лентички или както ви харесва, ако са замръзени, така както са ги слагате в тиган с 1 ч.л. зехтин и малко водичка, бъркате, добавяте още водичка, ако трябва, докато омекнат добре.
След като зеленчуците са напълно готови, добавяте към тях ориза и обърквате добре. После добавяте и подправки на вкус, соев сос, сол и т.н.
И сега: ако ще слагате месо, трябва и то да е предварително приготвено, ако ще слагате риба тон от консерва в собствен сос, просто добавете отстрани, ако ще слагате моцарела, може да я объркате вътре 🙂 Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече: Това са 3 блока П,В,М. Протеините са от месото, рибата или моцарелата, въглехидратите са от зеленчуците и мазнината – от зехтина. Ако искате по-голяма порция от това, увеличете пропорционално продуктите 🙂