Необходими продукти:
504 г кайма / телешка, смес, агнешка / в случая е телешка /
малко лук / може и праз /
малък морков
3-4 гъбки
3-4 кисели краставички
черен пипер, сух чесън, шарена сол, джоджен
За пюрето:
600 г варени картофи / в случая на пара /
2 сурови яйца
парче масло / 30 г /
малко прясно мляко
сол, черен пипер, сух чесън, много малко настърган лук
За поръсване:
112 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Докато се варят картофите / обелени предварително ; ) / …В тенджерка с малко водичка на дъното си задушаваме мъничко лук и малко морковче. Добавяме нарязаните гъбки и каймата. Разбъркваме да стане на трохи. Добавяме подправките, киселите краставички и изключваме котлона. Към сварените картофи добавяме маслото, двете яйца, настърганият лук, солта, млякото и подправките. намачкваме с решетка да стане на пюре. Ако използвате Бюлет, може да стане много течно пюрето ;), затова ви съветвам само да намачкате картофите.
На дъното на правоъгълна тавичка изсипваме месото и заравняваме. Отгоре изсипваме пюрето и заглаждаме. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса докато се зачерви. накрая настъргваме кашкавала и връщаме отново във фурната да се разтопи и запече.
За тези, които искат да знаят повече:
Шепърд пая е за 18 блока протеини / месото, яйцата и кашкавала / и мазнини / маслото и малко от кашкавала и месото / и за 12 блока въглехидрати / картофите /. Тоест като я разделим на 6 равни парчета към всяко можем да добавим по един блок въглехидрат. По-долу ще обясня как.
Как можете да си го хапвате?
Към едно парче пай добавяте за десерт една мандаринка, или малка ябълка, круша или портокал. Може шепа грозде или друг сезонен плод. Може и чаша айран или малко таратор.
Може вместо плод филийка хляб Бонус, Тонус или Вита.
Още един вариант – към пая чаша вино и зелена салата.
И още : към пая един среден домат с краставичка на салатка.
Зарадвайте близките си с този вкусен пай и да ви е вкусно 😉
Специално пристига от Надя Муджурова, благодаря ти за споделеното, мила моя приятелкооо 😉