Как да разпределите порцията в чинията?
Пилешкото месо – 2 средни бутчета /или без значение какво е месото, без кожата / 84 г/
Картофите – 1 ваш юмрук – не повече /120 г/ + 1 ч.л. мазнина
Салата – може от зелении (марули, спанак, айсберг и т.н.), може от настъргани репички, може от ½ краставица, прясна чушка, а може и микс от пресни зеленчуци. Тези пресни зеленчуци не влияят на кръвната захар, т.е. с тях не може да се преяде, така че не се притеснявайте от количеството. Само не добавяйте моркови, цвекло и домати към свежите зеленчуци, че ще станат много въглехидратите.
Как да сготвите това?
Няма значение каква точно рецепта ще използвате, стига да не запържвате нищо и мазнината, която използвате, да е общо 1-2 с.л., по-долу ще дам моята рецепта, но пак казвам, всяка рецепта става, стига да не прекалявате с мазнината. Трябва толкова мазнина да сложите, че на една порция да не се пада повече от 1 чаена лъжичка.
За тези, които искат да знаят повече – това са 3 блока П,В,М. Протеин – от месото, въглехидрат – от картофите и пресните зеленчуци и мазнина – от тази, с която сте готвили. Българите обичаме много да прекаляваме с картофите и ориза, на едно хранене трябва да изядем около 120-150 г, ние обичаме обаче по 300 г, че даже и с хляб, което е изключително високовъглехидратна храна. Така че винаги спазвайте това – картофи, ориз, царевица, бобови и т.н. – не повече от 120 г на едно хранене.
За тези, които спортуват или обичат по-големи порции – 112 г месо /3 бутчета/ + 160 г картофи + свежи салати по избор.
Ето и моята супер бърза рецепта:
Обелваме картофите и ги нарязваме, добавяме бутчетата, подправки на вкус (червен пипер, сол, чубрица), след като сме наредили всичко в тавата, добавяме 200 мл бира + 100 мл вода и печем на 180 градуса до готовност.