Как да разпределите това в чинията си?
Без значение е по каква рецепта ще го направите, разпределянето на храната в чинията ви е важно! Разбира се, без да слагате мазнина повече от 1-2 с.л. за цялото ядене, така че за порция да се пада не повече от 1 ч.л. Аз все пак по-долу ще дам моят вариант на рецепта. В случая моят ориз е кафяв, но може и с бял.
Пилето – големината на една ваша длан /при мен 80 г/
Ориза – големината на един ваш юмрук /при мен околи 100 г/
Салатата – голяма колкото искате, само да е от свежи зеленчуци. За предпочитане от зелении.
Ето и моята рецепта:
Пиле с ориз
Необходими продукти:
1 цяло пиле
2 ч.ч.ориз
2,5 литра вода /зависи от рецептата/
1 глава лук , 1 морков
сол,
черен пипер, куркума, чубрица и други подправки по ваше желание
шарена сол.
Приготвяне: Водата се налива в тенджера и пилето се слага да заври. Когато заври, се отпенва мътната пяна и се добавя сол на вкус, лука и моркова, нарязани на ситно + черния пипер. След 30 минути пилето е сварено. Изважда се и се нарязва на порции (може да направите това и докато пилето още е сурово). Порциите се слагат в тава. Измиват се 2 ч.ч. ориз и се добавят в тавата. Добавя се бульон (около 6-7 може и 8 ч.ч.), поръсва се с шарена сол и подправки на вкус и се слага във фурната на 200°С за около 40-45′, докато бульонът изври. След като се изпече, се оставя за малко във фурната! Тези, които имат да свалят килограми, нека избират по-бялото месце, а за останалите – няма значение :). В случая мазнина не добавям, тъй като пилето си пуска.
Забележка: Ако правите с кафяв ориз ястието, накиснете го от предния ден, за да се свари по-добре. Преди приготвянето го измийте от престоялата вода.
За тези, които искат да знаят повече – Разпределението в чинията е за 3 блока П,В,М. Протеините са от пилешкото месо, въглехидратите са от ориза и салатата, мазнината е от бульона или от мазнината, с която сте готвили.