Необходими продукти:
- 504 г кайма – телешка – 12БП
- 4 яйца – 4БП
- 455 г моркови – 3,5БВ
- 60 г лук – 0,5БВ
- 480 г картофи – 8БВ
- 5 и 1/3 ч.л. зехтин – 16БМ
- Салата по избор – ако е от пресни зелении, може да е голяма; ако е от домати, чушки или моркови – съвсем малко
- Подправки по избор
Как да го приготвя?
Ето моят начин на приготвяне:
Обърквате каймата с нарязан на ситно лук, слагате ваши любими подправки, аз слагам чубрица, кимион, сол, черен пипер, също, ако имам пресен магданоз, нарязан на много ситно.
Готовата смес оставяте в хладилника, докато приготвяте картофите, за да стегне.
Картофите нарязвате на много тънко, слагате ги в купа и ги обърквате с подправки по желание /копър, чесън на прах, сол/. След това ги нареждате в тава върху хартия за печене и на умерена фурна печете до готовност. Морковите режете на пръчици и тях печете заедно с картофите.
Извадете каймата от хладилника, разделете я на 4 равни части /около 126 г всяка/, поставете ги върху хартия за печене и оформете гнезда, да има място после за яйцата.
След като са готови картофите, сложете тавата с гнездата на 220 градуса за 15-20 минути /тук пак зависи от фурната, наблюдавайте/, след това ги изваждате, чуквате яйцата в средата, където направихте легълца и печете още 7-8 минути.
Как да си разпределя храната в чинията?
Цялото количество е за 16БПМ12БВ, това са 4 големи хранения, делите всичко на 4 равни порции и във всяка ще има 4БПМ3БВ, може да хапвате в една от посочените комбинации:
1/ 1 гнездо + около 100 г картофи + 100 г моркови + 330 г домат+ 1/3 ч.л. зехтин
2/ 1 гнездо + 100 г картофи + 100 г моркови + 2 маслинки + 90 мл вино
За тези, които искат да знаят повече – Разпределението, което дадох за едно хранене е за 4 блока П,В,М. Протеините, в случая, са от каймата и яйцето, въглехидратите – от лука, картофите, морковите, домат /или салата/, а мазнини от зехтина.