Необходими продукти:
- 500 г пуешка кайма – 18БП
- 1 яйце – 1БП
- 63 г галета – 4,5БВ
- 60 г лук – 0,5БВ
- 50 г пресен спанак – не броим /може и 2-3 топки замразен/
- 18 г пармезан – 1БП
- 6 ч.л. зехтин – 18БМ
- 1 скилидка чесън
- Подправки: сол, черен пипер, кимион
Начин на приготвяне:
Овкусяваме си каймата с подправки по желание, добавяме ситно нарязан лук и спанак, добавяме яйцето и накрая галетата. Може да не слагате въобще спанак, ако не обичате, той не се брои. Слагаме половината зехтин в сместа, а другата половина намазваме с четка на кюфтенцата отгоре. Оформяме 30 малки кюфтенца в тавичка с хатия за печене. Печем на загрята фурна на 200 гр. за около 20 минути.
За тези, които искат да знаят повече:
Тези вкусни кюфтенца е за 20БПМ5БВ. Протеини /каймата /, въглехидрати /галета и лука/, мазнини /зехтина/.
Как можете да си го хапвате:
Ако са ви излезли 30 кюфтенца, в 6 броя има 4БПМ1БВ.
Тази порция е за голямо хранене, обяд или вечеря.
За да изравним баланса трябва да добавим 3 БВ, това може да е 120 г нахут направен на хумус с чесън, лимон и кимион или друг въглехидрат по желание за 3 блока, по таблица. По желание може да си направите млечен сос от кисело мляко с копър.
Рецептата и снимките са мои.
Да ви е сладко!