Необходими продукти:
Кайма -телешка, смес или просто да не е мазна, около два големи юмрука / 250 г /
Шест големи пиперки / може и девет-десет по-малки – идеята е после да могат да се разделят за две хранения /
2 – 3 с.л. ечемик в сурово състояние /може да ги направите с ориз, елда, киноа и др. също 30 г /
1 ч.л. зехтин
малка глава стар лук
чевен пипер, чубрица, сол
За соса:
1 жълтък
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно от лимец
1 ч.л. зехтин
1ч.л лимонена киселина
сол
Начин на приготвяне:
Първо си сваряваме малко ечемика. Той не е като обикновения ориз и му трябва малко предварителна подготовка 😉
Почистваме пиперките и нарязваме малко стар лук. Задушаваме го в тенджерка с малко водичка и зехтина. Добавяме каймата да си смени цвета и да стане на трохи. После подправките и сварения предварително ечемик. Разпределяме получената смес поравно във чушките и нареждаме в тавичка с малко водичка на дъното. Печем до готовност. От продуктите за соса си правим нещо като кашичка и когато ястието ни вече е готово взимаме от получилия се от печенето сос и разреждаме кашичката. после внимателно изсипваме обратно в тавата и връщаме за съвсем малко във фурната. Готово!
За тези, които искат да знаят повече:
Цялото ястие е за шест блока протеини / каймата /, въглехидрати / чушките, ечемика и брашното и мазнини от зехтина.
Как можете да си го хапнете?
Ако сте напълнили шест чушки, три от тях с 4-5 с.л. от соса е за голямо хранене. Ако сте напълнили девет-десет по – малки чушки – четири – пет са за голямо хранене.Може да комбинирате със свежа салата от прясно зеле или зелена салата с малко краставчка. Само внимавайте с мазнинката – съвсем малко / до 1 ч.л. /
Това вкусно ястие си е балансирала и сготвила Жулиета Атанасова. Благодарим за снимките и вкусната идея! Да ни е вкусно!