Необходими продукти:
- 336 г телешка кайма – 8БП
- 140 г моцарела лайт – 4БП
- 840 г тиквички – 3,5БВ
- 140 г зелен лук или 120 г стар лук- 1БВ
- 2-3 гъбки /не броим/
- 65 г морков – 0,5БВ
- 330 г домат пресен или от консерва – 1БВ
- 240 г нахут от консерва – 6БВ
- 4 ч.л. зехтин – 12БМ
- 1 скилидка чесън
- сол, черен пипер, босилек и др. по ваше желание
Начин на приготвяне:
Тиквичките разрязвате на две и издълбавате средната част. В незалепващ тиган задушавате в зехтин за готвене каймата с малко водичка, да стане на трохи. Добавяте наситнена, почти цялата сърцевината на тиквичките. След като леко поомекнат добавяте настъргания морков, лука, чесъна. Ако имате гъбки, добавете и тях. Подправяте със сол, черен пипер, босилек. Накрая добавяте и доматите от консерва или пресен настърган домат. Когато е полу готово дърпате от котлона и добавяте нахута от консерва. Лодките нареждате в тавичка застлана с хартия за печене и в предварително загрята фурна печете за 10 мин. на 180-200гр. После ги изваждаме от фурната и пълните със сместа. Напълнете ги хубаво с връх и накрая разпределете по равно отгоре настърганата моцарела. Връщате във фурната за още 10-15 мин. до запичане на моцарелата.
За тези, които искат да знаят повече:
Цялото ястие е за 12БВПМ. Протеин /кайма, моцарела/, въглехидрати /тиквички, морков, лук, домат, нахут/, мазнини /зехтин/.
Как можете да си го хапвате:
Разделяте цялото количество тиквички на 4 равни порции и получавате 1 порция за 3БВПМ. Към нея може да си добавите зелева салата без мазнина, намачкана само със сол и лимон или салата от краставици, без да ги броите.
Да ви е сладко!