-
Необходими продукти:
1 ч.ч. кайма смес или телешка с ниско съдържание на мазнини /252/ г
Един голям /в случая е шарен, но може и всякакъв вид/ патладжан /380г/
Една средна тиквичка /360 г/
Една червена и една зелена чушка /общо 270 г/
2-3 резена стар лук
2 ч.л. зехтин
сол
малко водичка
подправки – сух чесън, малко черен и червен пипер, шарена сол и други, каквито обичате и смятате , че ще си вървят :
Начин на приготвяне:
Нарязваме си всички зеленчуци на средно дебели кръгли филийки. Нареждаме ветрилообразно в малка тавичка и подправяме. Сипваме малко водичка и зехтина. Каймата овкусяваме по желан от нас начин, оформяме на малки кюфтенца и разпределяме между зеленчуците, както е на снимките. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване и пълно сготвяне на зеленчуците и каймата.
За тези, които искат да знаят повече:
Нашият Рататуй е за 6 блока протеини /каймата/, 3 блока въглехидрати /зеленчуците/ и 6 блока мазнини от зехтина.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите на две порции, във всяка ще имате по 1 и половина блока въглехидрати и 3 блока протеини и мазнини. За да си допълните въглехидратите можете към едната порция да си добавите филийка хляб и половин домат /165 г/ с една краставичка за салатка и така ще имате страхотен обяд или вечеря. Или пък вместо филийката да хапнете със салатката и да си доматите малък сезонен плод за десерт /до 100 г/.
Албена Боянова направи този Рататуй за нас. Благодарим и да ни е вкусно :* :* :*