Необходими продукти:
2 белтъка / може и 1 цяло яйце/
210 г моцарела лайт
20 г пармезан / или кашкавал 30 г/
2 малки тиквички /480 г/
2 средни картофа /300 г/
1 с.л.мазнина / може и без мазнина, а да си добавите маслинки по – долу ще запиша колко /
подправки по ваш избор
Начин на приготвяне:
Първо настъргвате тиквичките и картофа, посолявате ги и с ръка ги отцеждате от излишната вода. Добавяте към тях белтъците, подправки на вкус, аз добавих червен пипер, малко чубрица и самардала, може да добавите всичко каквото харесвате.
След това върху хартия за печене оформяте 4 големи рьощи /може и 8 малки да направите/ или това са като 4 равни гнезда . Запичате ги за кратко, може би 15-20 минути на загрята фурна на 180 градуса, все пак наблюдавайте.
През това време настържете моцарелата и пармезана /кашкавала/ и ги смесете. След като се позапекат малко гнездата, изкарвате тавичката и разпределяте моцарелата и пармезана по равно във всяко гнездо и запичате само отгоре, докато се разтопи добре моцарелата, ако обичате по запечено, може и да печете по – дълго.
Сервират се със млечно-чеснов сос по желание и са много, много вкусни!
За тези, които искат да знаят повече: Това са 8 блока П,В,М. Протеините са от моцарелата, белтъците и пармезана, въглехидратите са от картофите и тиквичките, мазнините от мазнината, която сте добавили. Ако сте ги направили 4 броя, то всеки брой е 2 блока.
По колко може да изядете и как може да комбинирате ?
Ако сте направили 4 бройки:
За голямо хранене – 1 гнездо + млечен сос от ½ кофичка кисело мляко + чесън + копър + сол и други подправки + може да добавите и салата само от зеленийки / маруля, спанак, айсберг и т.н../ + 6 маслинки, ако не сте слагали никъде мазнина/
За голямо хранене / без сос/ – може да изядете най – много 2 гнезда, но без да добавяте сос, пак може зелена салата /+ 6 маслинки, ако не сте добавяли мазнина/
За малко хранене – 1 гнездо, без сос, пак може зелена салата../+ 4 маслинки, ако не сте добавяли мазнина/
Забележки* Пробвах да ги правя 4 гомеми, 8 малки, със сирене вместо моцарела и т.н.. всякакви варианти, все се получават много вкусни, просто по – малка играчка е ако са 4 броя и за по – стриктните да е с моцарела лайт и белтъци, за да са намалени мазнините. А и с обикновено сирене станаха много солени 🙂